Francuska na EURO - Da li ste znali?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 12.06.2024.
22:00
Izvor: Sportske.net

Burna istorija...

Screenshot - youtube
Screenshot - youtube

Povezane vesti

 - Francuzi su odigrali prvi šampionat Evrope i to kao domaćini. Nije bilo Kope, Fontan u timu, ali su poraženi od Jugoslavije sa 5:4 u polufinalu. Štampa je razapela golmana Lamija. Čuvar mreže Nice je zaradio ponižavajuće naslove u medijima, kao "Ubica Francuske" zbog kikseva u polufinalu. Ovo je i dan danas najefikasnija utakmica u završnicama evropskih šampionata.

- Gotovo pola veka su čekali na novi nastup, do šampionata koji su organizovali. U međuvremenu bilo je potopa protiv dobrih Mađara šezdesetih, pa Jugoslavije od koje su primili šest golova u dva meča krajm te decenije. Gubili su i od Bugara, Belgijanaca i Čeha, sedamdesetih, a sve je naplaćeno na pomenutom šampionatu 1984.

- Platini je bio najveća nada Francuske, tri godine zaredom "Zlatna lopta" i lider najboljeg evropskog tima tog vremena, Juventusa. Imali su solidan tim, ali sve se vrtelo oko "Kralja Mišela".

- Situacija u timu ni tada nije bila dobra, Platini je kroz redove optužio igrače Bordoa, veziste Žiresa, Tiganu i Lakomba da veći deo menjaju pasove između sebe i da lopta ne ide napred. Ali dobili su sve mečeve u grupi, između ostalih Jugoslaviju sa 3:2 uz het-trik Platinija. To je tužno sećanje, "Plavi" su vodili na poluvremenu, preminuo je fizioterapeut Božidar Milenović. On je stradao od srčanog udara dok je trčao da ukaže pomoć jednom od jugoslovenskih reprezentativaca, a umro je nešto kasnije u bolnici.

- Polufinale je donelo klasik na "Velodromu", Francuska na Portugal. Domaći autobus se na putu ka stadionu u Marseju sudario sa jednim vozilom, pa je Tigana završio sa posečenim obrazom i čvorugom na glavi. To ga je ubedilo da njegov tim ne može da izgubi, a ispostavilo se da je tako. Jer, Francuska je kroz pakao stigla do finala. Zanimljivo da stadion nije najviše zviždao igračima gostiju već francuskom krilu Didijeu Siksu. On je igrao za Marsej, ispao iz lige, i onda napustio klub. Nisu ga voleli na jugu, optuživali ga da prezire navijače, pa je jasno što ga je dočekalo neprijateljstvo, Olimpik je Marsejcima važniji od nacionalnog tima. Desilo se čudo, Platini majstor slobodnjaka je prepustio Domergu izvođenje, a ovaj je savladao Rui Benta. Ali, Portugal nije imao šta da izgubi, Angolac Rui Žordao napadač Sportinga je savladao Batsa i doneo produžetak. Francuska je bila blizu eliminacije, Šalana, najveći majstor portugalskog fudbala je vezao čuveni francuski vezni red u čvor, asistirao kod drugog gola, Rui Žordao je loše zahvatio loptu, ali je ona prevarila Batsa i završila u mreži. Mogli su gosti da dotuku grogirane "Les Bles", Nene je promašio šansu karijere, Bats je bio heroj. Ovaj golman, dobar Platinijev i Fernandezov prijatelj nikada nije branio pre šampionata za državni tim u takmičarskom meču. Ostavio je Francusku u igri, a onda se upalila mašina. Posle velike gužve i karambola u kaznenom prostoru u 114. minutu, Domerg je nekako ugurao loptu u mrežu. Tog dana mu je bio rođendan i on je postigao dva gola, poklonio domovini finale. Odluku je doneo Platini, ali je heroj bio Tigana. Vezista rođen u Maliju je takođe slavio rođendan, rasturio je vezni red Portugala, doneo loptu Platiniju koji je hladnokrno iz blizine poslao šut pod prečku i odveo domaćina u finale.

- U Parizu, u finalu Francuska je bila apsolutni favorit, svi su se slagali da Špancima tu nije mesto. Ali, domaći svesni prilike da naprave najveći uspeh u istoriji nisu igrali dobro, Španija je čak imala dve šanse. Tukli su kao i obično, i provocirali Baskijca Luisa Fernandeza vezistu domaćih uz reči da je "renegado", odnosno "izdajnik". U nastavku je Francuze pogledala sreća. Lakomb se okliznuo, sudija Hristov svirao faul, prilika za majstora Platinija. Tih dana za njega su slobodnjaci bili kao penali, Arkonada katastrofalno intervenisao, on je praktično kukom poslao loptu preko linije. Iako je Francuska ostala bez Le Rua koji je postao prvi čovek isključen u finalu EP, maleni Bruno Belon je u nadoknadi pretrčao odbranu Španije i postavio konačnih 2:0. Usledila je erupcija oduševljenja, a selektoru Idalgou (otac mu je bio Španac) je ponuđeno mesto ministra sporta u novoj vladi socijaliste Lorana Fabijusa. On je to odbio i do kraja života žalio zbog toga. Svejedno, njegova Francuska se popela na krov Evrope. Ali, kralj je bio Platini, u to vreme uz Maradonu najbolji igrač na svetu. Sada osramoćeni nekadašnji predsednik UEFA je dao devet golova na pet mečeva završnice, teško da će neko prići tom rekordu (u smislu broja golova po utakmici). On je i jedini u tom timu koji je osvajao titule, doduše sa Juventusom, ali je i njega progonilo polufinale Mundijala dve godine ranije u Sevilji. Običmo se kroz lupu gleda kada zemlja domaćin osvoji prvenstvo, ali "Petlovi" nisu imali pomoć sudija, grupa je bila teška, te godine računajući i završnicu dobili su svih 12 mečeva koje su igrali.

- Ali, već u sledećim kvalifikacijama novo blamiranje. Sa Platinijem su otišle i pobede, sa Platinijem na terenu, jer je postao selektor. Nisu recimo dobili Island, ni Norvešku, gubili su od i od Istočne Nemačke, pa je Platini bio pod salvom kritika. Ipak, zadržaće ga na klupi, a Francuska se neće pojaviti ni na Mundijalu u Italiji 1990.

- Samo, njegov fudbalski legat je bio takav da je ostao i dalje na klupi Gala, koji su stigli u Švedsku 1992. predvođeni Papenom, Dešamom, Sozeom, Bolijem, nukleus tima je bio iz evropskog prvaka Marseja. Bilo je optimizma, ali završilo se u suzama. Posle loših partija i remijima protiv takođe užasnih Engleza i domaćina, Francuzi su protiv Danaca u Malmeu igrali eliminacioni meč, Šmajhel je pre nekoliko godina rekao da ih je jedan fudbaler Platinijevog tima u poluvremenu pitao da ih puste jer im treba za polufinale. Ali, umesto toga Danska koja je vodila od početka je igrala još bolje i mada je Papen izjednačio, na kraju je Elstrup kaznio Gale. Na kraju, Francuzi su otišli kući, kriveći rivalstvo igrača Olimpika i PSŽ za međusobnu netrpeljivost, Platinija zbog previše bliskosti sa starijim igračima. "Le Roi" Platini je podneo ostavku.

- Verovatno znate da je ona eliminacija od Bugara za Mundijal 1994. bila "reset" za francuski fudbal, ali ni generacija iz 1996. nije bila impresivna, iako su već Zidan i ostali bili u timu. Francuzi su prošli grupu pa se izvukli protiv Holanđana, španski sudija Neto je oštetio "Oranje" za penal u finišu i izvukao prekršak zbog ruke Desaija van kaznenog prostora. Lutrija je pripala Galima. Ali, ko od penala živi, od penala umire. Naime, engleski mediji su sudar Čeha i Francuza u polufinalu opisali kao utakmicu zombija. Tim Dušana Uhrina je bio desetkovan povredama i suspenzijama, Francuzi dosadni kao i obično, bila bi nepravda da je Blan u finišu produžetka savladao Koubu. Penali su posle promašaja Pedrosa doneli slavlje Česima i finale. Bilo je dosadno kao da gledate kako se na kolima hvata rđa, a izmučeni Zidan (sa Bordoom je igrao samo 22 utakmice u plasmanu u finale Kupa UEFA te sezone) je odigrao svoj prvi i najgori turnir za Francusku.

- No, 2000. je usledila nova titula. Francuzi su na prvenstvo Evrope stigli kao svetski prvaci, ali su se neobjašnjivo mučili u kvalifikacijama i zahvaljujući Ukrajini koja je srušila Rusiju, otišli su kao pobednici grupe.

- Lako su prošli u nokaut fazu, imali dosta sreće protiv Španije kada je Raul promašio penal za produžetke. Mnogo uzbuđenja viđeno je u polufinalu. Francuska i Portugal su reprizirali 1984. kada su uzbuđenja u pitanju, iako su Portugalci vodili meč je otišao u produžetke. Žoao Pinto nije dao zlatni gol, Zidan jeste iz penala i odveo "Petlove" u finale.

- Tu su bili, mnogo puta je opisano na ivici kraha, Posle očajničkog napada u samom finišu Viltor postiže gol karijere i poravnava protiv Italijana koji su propustili nekoliko zicera (Del Pjero) da dotuku prvaka sveta. U produžetku zlatni gol Trezegea, Francuzi su postali prvi tim nakon Nemačke sedamdesetih koji je držao istovremeno svetsku i evropsku titulu.

- I to je, ispostaviće se, poslednja, mada niko ne bi rekao. Jer, 2004. su prošli grupu (Zidan je okrenuo protiv Engleske u grupi), ali nikoga nisu impresionirali. Pukotine koje su se videle postale su provalija u nokaut fazi. Izbacila ih je Grčka na stadionu Sportinga, Hariestas je savladao Barteza, a Anri i ostatak tima nisu šutnuli na gol. L'Ekip je ovo proglasio za kraj velike generacije, selektor Santini je dobio otkaz, ali će osporavani Domenek dovesti ovaj tim na sledećem Mundijalu do finala.

- Nije bilo mnogo ni sreće na ostali šampionatima Evrope. Recimo 2008. su se ponovo brukali, poslednje mesto u grupi, šest golova u mreži Kupea protiv Holanđana i Italijana. Tim iz 2012. je nekako prošao grupu, oni su i došli bez velikih očekivanja. Sećate se kako su razočarali na afričkom Mundijalu i kako su čak i štrajkovali. Loran Blan je nasledio Domeneka, i on je lako mogao da bude smenjen, snimljen je kako se podsmeva kvalitetu svog tima. Jedva su prošli kvalifikacije, golom Nasrija iz penala protiv Bosanaca. Grupu su nekako prošli, ali je sam govor tela igrača protiv Engleza, pa i u pobedi protiv Ukrajine pokazivao da bi radije bili na plažama. Čim su naleteli na Španiju bilo je gotovo, taj poraz u Donjecku je bio prvi od "Furije" u završnicama velikih takmičenja. Nasri je ispsovao novinare, federacija ga je suspendovala na tri meča. Poniženi Blan je podneo ostavku, i tu počinje era koja i danas traje, era Didijea Dešana.

- Naravno, Platini koji je pre šampionata osramoćen je bio ključ u dodeljivanju šampionata svojoj zemlji 2016. To je prvo prvenstvo sa 24 tima. Mišljenja su bila podeljena, i selektor pod sumjom posle neubedljivih partija i ispadanja od Nemaca na brazilskom Mundijalu. Nekako se provlačilo mišljenje da ima previše dobrih napadača, a da je odbrana problem. Tesnu pobedu protiv Rumuna na otvaranju doneo je Paje u finišu, Dešam je preselio na klupu Pogbu i Grizmana što je bio šok, Marsijal i Koman koji su ih zamenili nisu bili puno bolji. Pričalo se da je razgovor u poluvremenu na tom drugom meču sa Albancima bio na ivici fizičkog obračuna, Albanija je preko Memušaja mogla da povede, pogodio je stativu. Na kraju, Grizman koji je dobio šansu u nastavku pogađa nakon centaršuta Ramija, još jedna pobeda u nadoknadi. Do kraja su dali u 96. minutu još jedan gol, ali je ukus bio gorak. Na kraju remi bez golova protiv Švajcarske, uz salve kritika.

- Ali, pravi strahovi su tek sledili. U Lionu u osmini finala, domaći su primili gol od Republike Irske na startu, Dešam je rekao da je vreme da se "prodrma kokosovo drvo" na poluvremenu što je bio signal za agresiju. Koman je mnogo promenio ulaskom na teren, a Grizman pokazao da je čovek na koga tim mora da se osloni. Dao je dva gola i odveo Gale na duel sa Islandom. Tu bar nije bilo drame, spakovali su pet golova u mrežu najsimpatičnijeg tima turnira što je bio uvod u klasik protiv Nemačke u polufinalu. Iako su Nemci bili bolji do poluvremena, Francuska je nezasluženo povela, kada je naš zet Švajni igrao neoprezno rukom u kaznenom prostoru. Grizman koji je nekoliko nedelja pre toga promašio penal za Atletiko u finalu LŠ protiv Reala se nije uplašio, savladao je svetskog prvaka Nojera. Dodao je u nastavku i šesti gol na turniru, dotukao komšije i odveo Francusku u finale.

- Bez obzira na Ronalda i portugalsku naviku da preživljavaju na ovom turniru, Francuzi su bili favoriti u finalu. Ne samo zbog činjenice da su domaćini, imali su mnogo kvalitetnije igrače. Ali...

- Prvo se Ronaldo povredio, što je možda i uspavalo Francuze. Jesu bili bolji, imali šanse, ali im je ona stativa Žinjaka praktično otela i poslednje mrvice samopouzdanja. Ono što je usledilo je logično, Portugal je dao gol u produžetku, Ederu je to bio tek četvrti u tridesetak mečeva za reprezentaciju, ali je postao junak. Ostala je tuga, nacija ujedinjenja posle terora u Parizu godinu dana ranije se posle šampionata suočila sa novim terorističkim napadima, pa će svetska titula dve godine kasnije ipak zalečiti rane i verovatno ostati najveći uspeh u istoriji francuskog fudbala, veći i od onog iz 1998.

- Na prošli šampiona koji je Platinijevo čedo, fudbalski Frankenštajn koji se igrao u 13 evropskih gradova o Bakua do Glazgova. Francuzi su pet godina kasnije imali priliku da se osvete Portugalu. Pod pritiskom Mbapea i još nekih igrača (priča se da je Grizman bio protiv) vraćen je Benzema koji je šest godina, posle onog ucenjivanja Valbuene bio van tima. Francuzi su pobedili loše Nemce. Iako su se svi složili da je Francuska dosadna, većina je verovala da nemaju premca. Ko bi pomislio da će ovaj tim pobediti samo taj jedan meč na prvenstvu?

- Protiv Mađara i Portugala su remizirali, mada su bili bolji rival, a to je bio preludij u razočaranje veka. Naime, Pogba je ubedio Dešama da promeni formaciju u 3-4-1-2 kako bi napadači imali manje posla u odbrani. Mbape i Benzema su to doslovno shvatili, nisu ni igrali odbranu. Švajcarska je povela, ali se i vratila od 1:3, na kraju na penale je Mbape stavio tačku na prvenstvo. Usledile su salve kritika, otkrilo se da su Pavar i Rabio napali Pogbu jer ne pomaže odbrani, da je mama Rabio vređala porodice Pogbe i Mbapea u loži i optužila Kilijana za aroganciju. Najbolji je bio naslov jednog lista iz Sent Galena:

Pisalo je: "Mi Švajcarci smo Asteriks"!

Ne propustite