Fenerbahče – Jasikevičijusova zlatna sredina

Autor: Milovan Longinov
petak 24.05.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Litvanac u Istanbulu pronašao meru između skromnog Žalgirisa i pohlepne Barselone.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Kao da je tog 17. maja 2019. godine Šejn Larkin želeo nešto više od pobede Anadolu Efesa nad Fenerbahčeom u polufinalu Evrolige kada je ubacio neverovatnih 30 poena na Fajnal foru u Vitoriji.

Mora da je izuzetni američki šuter i godinama ponajbolji plejmejker Evrolige želeo da stvori ozbiljne traume gradskom rivalu koji naredne četiri sezone nije bio deo završnog turnira.

Fenerbahče će se tek ovog proleća vratiti na Fajnal for Evrolige pošto je u majstorici protiv Monaka izborio kartu za Berlin gde će ovog petka od 18 sati igrati protiv Atamanovog Panatinaikosa.

Susret sa trenerom koji je naneo pretposlednji poraz Fenerbahčeu na Fajnal foru probudiće sećanje jedino kod Marka Gudurića, koji je jedan od retkih preostalih iz redova istanbulskog kluba iz spomenutog meča pre pola decenije.

I dok je na klupi turskog tima tada sedeo sadašnji trener Partizana Željko Obradović, ovog petka će Atamanu pokušati da se suprotstavi Šarunas Jasikevičijus. Mladi litvanski trener je već iza sebe sakupio dovoljno iskustva u poslednjih šest godina na evroligaškom planu.

Tokom sezone 2017/18 odveo je Žalgiris u Beograd na Fajnal for Evrolige sa drugim najslabijim budžetom, a pola decenije kasnije sa Barselonom je osetio na svojoj koži koliko novac ne mora da igra presudnu ulogu kada je reč o košarkaškim uspesima.

Ako bismo u tom kontekstu sagledali ambicije Fenerbahčea u završnici sezone, one bi bile bliže prošlosezonskoj Barseloni nego Žalgirisovoj od pre šest godina.

Ipak, okolnost daće ovog petka u Berlinu naspram sebe imati tim sa drugim najjačim buđetom u ligi, većim od Fenerbahčeovog za nezanemarljivih 10 miliona, jasno je da bi trijumf bio mnogo veći podvig nego što bi poraz probudio razočarenje.

Jasikevičujus je imao prilike da odmeri snage protiv Atamanovog Panatinaikosa početkom februara u Atini kada je domaćin pobedio devet razlike.

I dok je Panatinaikos rastao kao tim kako se regularni deo sezone bližio kraju, Fener je počeo da oscilira pa je u kratkom vremenskom periodu ostvarena ubedljiva pobeda protiv Alba i porazi u važim mečevima protiv Efesa i Olimpijakosa.

Mada će u ovom sastavu imati prvu priliku da se pokaže na Fajnal foru, utisak je de je Fenerbahče kadar da se na pravi način suprotstavi skupljem timu Panatinaikosa.

Mnogo toga zavisiće od partije Najdžela Hejz-Dejvisa od čijeg raspoloženja su zavisili Fenerovi rezultati tokom sezone. Bitka karika biće bivši košarkaš Panatinaikosa Nik Kalates koji je upoznat sa sistemom rada u atinskom velikanu.

Agresivnost i šut Skotija Vilbekina uz hladnokrvnost iskusnog Gudurića daće posebnu notu Feneru u odsudnim trenucima meča, a dominacija u obruču zavisiće od Džonatana Motlija i Jorgosa Papajanisa.

Upravo će nekadašnji košarkaš Panatinaikosa biti vododelnica predstojećeg okršaja dva tima u Berlinu budući da je prodat od strane rukovodstva „Zelenih“ u trenucima kada su sastavljali ekipu za najviše domete.

Papajanis je uhlebljenje pronašao u Fenerbahčeu, uprkos tome što je sezonu ranije bio jedan od vodećih igrača u „OAKA areni“.

Budući da se uspon Fenera pod Obradovićem poklopio sa padom Panatinaikosa logično je da je predstojeći međusobni duel najvažniji u istoriji dva kluba.

Mesta u finalu protiv boljeg iz meča Real Madrida i Olimpijakosa (21h) biće samo za jedan tim.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke