Konferencijska finala, neizvesno na Zapadu?

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 21.05.2024.
18:00
Izvor: Sportske.net

Boston je favorit protiv Indijane…

AP Photo/LM Otero
AP Photo/LM Otero

Povezane vesti

 Stigli smo i do finala konferencija? Da li su ishodi polufinala iznenađujući? Po nama, jesu, jer Indijana na Istoku, pa i Dalas na Zapadu nisu timovi koji su bili projektovani da stignu ovako visoko. Ili barem ne, tokom sezone u kojoj su Pejsersi iznenadili strašnim napadom, najjačim u ligi, a Dalas je izgleda našao "mojo" kada je bilo najpotrebnije u finišu regularnog dela i plej-ofu.

Naravno, kada se pogleda kompletna slika, Boston koji je u svom šestom konferencijskom finalu u osam godina ostaje prvi favorit za prsten. Odmorniji će dočekati Indijanu koja je izbacila kao šesti nosilac Milvoki, pa Njujork u sedam mečeva, i ima malo vremena da se spakuje za start u Bostonu sredinom nedelje. Pejsersi su strašno šutirali u sedmom meču, ali protiv Seltiksa će teško održati takve procente. Naime, kada se pogleda pet susreta ove sezone protiv Bostona (izgubili su tri, timovi su igrali i u in Season turniru) oni su šutirali ispod 47% i tek oko 32% za tri poena. Dakle, znatno ispod brojeva iz plej-ofa.

Halibarton bez sumnje lider Indijane je igrao veoma agresivno protiv Niksa. To mora da bude ključ i u seriji protiv Bostona. U duelima sa Niksima, u četiri pobede davao je u proseku 24 poena, brojevi su bili manji i to značajno u porazima. Ali, prednost Bostona je odbrana, ovo jesu najefikasniji timovi lige, samo kada se pogledaju defanzivni parametri tu nema dileme, Seltiksi imaju elitnu odbranu, za rivala se to ne može reći. Elitni defanzivci poput Holideja i Derika Vajta će držati Halibartona, on je u četiri meča u regularnom delu takođe beležio manje brojke, i imao slabije procente nego prosečno. Indijana će morati da drži visok ritam tokom čitavog meča, half-court odbrana Bostona će biti baš izazov za Pejserse.

Seltiksi nemaju Porzingisa, videćemo hoće li se Letonac vratiti tokom ove sezone. Ali, tim je uspeo da amortizuje taj nedostatak, ako se pogleda šira slika, neće mnogo rizikovati sa Porzingisom, on bi mogao da bude znatno značajniji ako prođu u finale i sudare se sa zapadnim šampionom, pogotovo ako to bude Minesota.

Na drugoj strani Nesmit će držati Tejtuma. Dobro ga poznaje, podsetimo, ovaj momak sa Vanderbilta je bio 14. pik "Kelta" 2020. igrao je par sezona za Boston. Favorit inače nije imao problema do finala, malo je bilo utakmica u kojima su jurili rezultat i bili baš testirani, to je svakako prednost. Indijana ima iskustva, da nas pogrešno ne shvatite, Pejsersi nisu samo Halibarton. Majls Tarner je gotovo deceniju u NBA, našao je sebe u seriji sa Niksima, Siakam je osvojio titulu sa Torontom. Mnogo iskustva ima i MekKOnel. Kouč Karlajl je dugo u glavnim ulogama, osvajao je prsten kao igrač Seltiksa 1986. mada kao epizodista, sećate se verovatno kako je doveo Dalas do titule početkom prošle decenije.

Ipak, teško je videti Indijanu u finalu. Da, nije kao da će Boston imati sličan posao poput mečeva sa Klivlendom i Majamijem, ali i da su Mičel iz Kavsa i Batler iz Majamija bili potpuno zdravi, teško da bi to uticalo na ishod. Možda ne bi sve bilo gotovo u pet mečeva, ali Boston j bolja ekipa. I protiv Indijane bi mogli da završe u pet utakmica.

Na Zapadu, treći i četvrti su u finalu, Dalas i Minesota se bore za završicu. “Vukovi” su poslednji put igrali u finalu konferencije pre 20 godina. Oni stariji će se setiti

te godine u kojoj je Flip Sanders doveo "čopor" do prvog mesta na Zapadu na kraju regularne sezone. Ili bolje da kažemo Garnet je nosi tim na leđima, uz pomoć iskusnih Kasela, Sprivela i specijaliste za trojke, Volija Ščerbijaka. Tada su uspeli da dobiju Denver, pa Kingse u sedam mečeva i onda su pali protiv moćnih Lejkersa sa Šakom i Brajantom.

No, ima dosta razlike, ovaj tim je znatno mlađi, odličan na centarskim pozicijama, kako reče Jokić u noći eliminisacije projektovani su da sruše šampiona. I uspeli su u tome u seriji punoj preokreta i drame. Tim je pokazao izuzetnu otpornost, bili su u rupi nakon tri poraza u nizu, rasturili su u šestom meču Nagetse i onda se iz -20 u Koloradu vratili do pobede. Samopouzdanje je ogromno, dobili su Dalas ove sezone u tri od četiri meča. Samo, upozorenje, Luka je propustio dva, a Irving tri susreta.

Zapadno finale će obeležiti sudar Edvardsa i Dončiča koji su se sastali 10 puta u karijeri, rezultat je nerešen. Nije to toliko bitno, ali Entoni Edvards je pomerio standarde u ovom plej-ofu. Neće biti direktan duel, na osnovu procene, Edvards će držati Kajrija, a specijalista Džajden MekDenijels ide na Dončića.

Mavsi su jači u odnosu na mečeve iz regularne sezone, u trejdu su doveli Danijela Geforda da pojačaju reket i nepredvidivog Pi-Džej Vašingtona. Za Minesotu znate, dave odbranom, ali nemojte ispustiti iz vida i da je Dalas šesta najbolja odbrana lige. Dalas je dominirao u reketu protiv manje Oklahome, ali to neće raditi u sudaru sa Minesotom koja ima Goberta, Taunsa i najboljeg šestog čoveka Naza Rejda. Mavsi su računali u polufinalu na ofanzivni skok, ali Timbervulvsi će limitirati broj poena iz druge šanse.

Ovi timovi su zanimljivo igrali samo jednom u istoriji plej-ofa i to početkom veka kada ih je Dalas počistio.

Ne verujemo da će domaći teren igrati ulogu, ako je Minesota mogla da dobije tri meča u Koloradu, može i u Dalasu. Sa druge strane ni Mavsi nisu tim koji će biti impresioniran severom, na ruku im ide što su se kompletirali i stigli do forme u optimalno vreme. Ovo je finale koje će biti tesno, može da ode u sedam mečeva, mislimo da mečap ide u korist Minesote koja je po nama bliža prolasku u veliko finale.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke