„Metla“ više nije u modi

Autor: Ivan Cvetković
utorak 30.04.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Prvi mečevi četvrtfinala Evrolige pokazali izjednačenost meču učesnicima plej-ofa.

Povezane vesti

Plej-of serija Evrolige iz godine u godinu postaje sve neizvesnija i nepredvidljivija, a u prilog tome najbolje svedoče rezultati iz prvih mečeva četvrtfinala.

Osim košarkaša Real Madrida koji su na pravi način iskoristili prednost domaćeg terena i poveli protiv Baskonije 2:0, ostala tri tima se ne mogu pohvaliti da su previše vajdila od okolnosti da su pre dve utakmice četvrtfinala igrala kod kuće.

Najveće iznenađenje u prvoj nedelji plej-of serije priredili su košarkaši Makabija pošto su u utorak savladali Panatinaikos na gostovanju 91:87. Pitanje u kom pravcu bi otišao drugi meč da gostujući sastav nije ostao bez sjajnog beka Vejda Boldvina.

Uz prisustvo temperamentnog vlasnika Dimitrisa Janakopulosa, Panatinaikos je dva dana kasnije izborio izjednačenje u seriji 1:1, pa sada dolazi u Beograd da od „nule“ započne pohod ka prvom Fajnal-foru još od šampionske 2011. godine.

Treći meč u seriji dva kluba odigraće u utorak od 19 sati kada će u dvorani „Aleksandar Nikolić“ izraelski tim pokušati da napravi jedan od dva nedostajuća koraka ka odlasku u Berlin, što bi bila kruna generacija koja je zbog ratnog stanja onemogućena da igra u domovini.

Neprijatnu uvertiru pred dolazak serije u Beograd dale su čarke na kraju druge utakmice u Atini kada je trener domaćin Ergin Ataman otkrio da je dobio pretnje iz Makabija.

Smanjeno prisustvo gledalaca izvesno će uticati da manjak između dva kluba koja streme najvišim ciljevima ove sezone.
Istoga dana od 20:30 košarkaši Olimpijakosa će u Pireju dočekati Barselonu nakon što su izborili povoljnih 1:1 protekle nedelje u „Blaugrani“. Bili su izabranici Jorgosa Barcokasa dugo u igri da izbore „dupli brejk“ protiv katalonskog tima, ali su domaći u finišu meča dali novu crtu neizvesnosti ovog okršaja.

Sada će u dvorani „Mira i prijateljstva“ domaćin biti u prilici da sa dve pobede izbori odlazak na treći uzastopni Fajnal-for i približi se trofeju na koji čeka već više od jedne decenije.

Praznik rada doneće nastavak možda i najuzbudljivijeg para četvrtfinalne serije Evrolige pošto se od 19:45 u Istanbulu sastaju Fenerbahče i Monako.

Turski tim je odlično isparirao atletama iz sastava Saše Obradovića i malo ga je delilo da već ove srede „metlom“ izbori odlazak u Berlin, ali je Monako u petak veče izborio barem još dve utakmice u seriji.

Dolazak Majka Džejmsa i ostatka „Kneževa“ u Istanbul biće prvi još od meča iz polovine decembra kada je Šarunas Jasikevičijus debitovao za Fenerbahče u pobedi 86:74.

Mnogi se sećaju tada kako su asovi Monaka reagovali na blešteći sjaj dvorane u azijskom delu Istanbula, ostajući ushićeni pred krupnom fotografijom Fenerovog tima koji je 2017. godine postao šampion Evrope.

Fenerbahče tradicionalno ne gubi od Monaka kod kuće, dok Jasikevičujus ima bolji skor od Obradovića, pa je velika verovatnoća da će brejk u Kneževini biti dovoljan turskom timu da seriju završi kod kuće.

Monako je tek prošle sezone osetio čari igranja na Fajnal-foru Evrolige, dok Fenerbahče od izbijanja pandemije COVID-19 ne za za ovaj podvig pa će biti zanimljivo ko će od ova dva kluba izboriti vizu za Berlin.

Iste večeri od 20:30 aktuelni šampion Real Madrid ima priliku da pobedom u Vitoriji protiv Baskonije overi plasman na F4, koji se poslednjem majskog vikenda igra u prestonici Nemačke.

Kraljevski klub je u španskom sudaru opravdao lidersku poziciju na kraju regularnog dela sezone, pa u Baskiji gledati da što ranije overi kartu za Berlin ne bi li u međuvremenu nastavio obaveze u ACB ligi.

Košarkaši Reala nikada u istoriji kluba nisu dvaput uzastopno postali evropski šampioni što je lepa prilika sa tim Ćusa Matea da ove sezone načini istorijski podvig.

U četvrtak startuju četvrti mečevi u seriji. Olimpijakos će dočekati Barselonu od 18:45, dok će dva sata kasnije Makabi biti domaćin Panatinaikosu u Beogradu.

Dan kasnije, Fenerbahče će drugi put u 48 sati biti domaćin Monaku u utrakmici koja počinje od 19:45.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke