Olimpijakos - Skup ratnika sa ožiljcima iz prošlosti

Autor: Milovan Longinov
petak 24.05.2024.
12:30
Izvor: Sportske.net

Za razliku od prethodnih sezona, Olimpijakos bez velike zvezde stigao na F4 Evrolige.

Povezane vesti

Kao da trojka Serhija Ljulja u prošlosezonskom finalu Evrolige nije bila dovoljan šamar Olimpijakosu na desetogodišnjicu od poslednjeg osvajanja evropskog trofeja, a već mesec dana kasnije najljući rival Panatinaikos odveo im je Kostasa Slukasa.

Neočekivani transfer početkom jula ostavio je u čudu košarkašku javnost, a Olimpijakos je ostao bez drugog ključnog igrača nakon transfera prve zvezde tima Saše Vezenkova u Sakramento Kingse.

Zaličilo je da će aktuelni vicešampion Evrolige pasti u duboku senku ambicioznog Panatinaikosa, ali velikan iz Pireja je trećim uzastopnim učešćem na Fajnal foru pokazao da je živ.

I dok je na krilima MVP priznanjem nagrađenog Vezenkova grčki klub prošlu sezonu završio kao lider ligaškog dela Evrolige, aktuelni sastav Olimpijakosa nema košarkaša koji će sa lakoćom puniti statističke kolone elitnog takmičenja.

Tim Jorgosa Barcokasa ne igra previše atraktivnu košarku, ali je sa bolnim lekcijama iz bliske prošlosti stigao u Berlin kao skup ratnika koji se ne predaje ni u najtežim trenucima.

To je pokazao kada je u poslednjem kolu pred domaćim navijačima slavio protiv Fenerbahčea u produžecima i tako završio za poziciju više od istanbulskog kluba.

Šesto mesto na kraju regularnog dela sezone omogućilo je Barcokasovom timu duele sa Barselonom i odlazak na Fajnal for nakon pobede u majstorici protiv katalonskog kluba.

I dok je Olimpijakos sa Vezenkovim i Slukasom odlazio sa mnogo više optimizma na prethodna dva završna turnira, ostajući praznih šaka nakon majstorija Serhija Ljulja i Vasilija Micića, ovaj tim želi da iz senke dođe do podviga.

Mada je bagaž od deceniju i kusur bez trofeja preveliki na plećima Barcokasa, upravo je grčki trener bio na klupi Olimpijakosa kada je grčki tim poslednji put postao šampion Evrope.

Slike iz čuvene 2013. godine i sećanje na „stotku“ protiv Real Madrida u Londonu sigurno će poslužiti Barcokasu da upregne sve snage kako bi veliki uspeh ponovio i ovog petka u Berlinu gde će sa relativno skromnim sastavom pokušati da načini čudo.

Veliki aduti na tom putu su mu izuzetno iskusni igrači na spoljnoj liniji poput Tomasa Vokapa, Kostasa Papanikolaua, Ajzee Kenana i Najdžela-Vilijamsa Gosa koji je u prošlosezonskom finalu nosio dres Real Madrida.

Upravo bi Gos mogao da odigra značajnu ulogu u predstojećem finalu jer je do pre godinu dana delio svlačionicu sa većinom košarkaša Real Madrida iz aktuelne postane.

Kada je reč o šuterima, Kenen je pre godinu dana u finalu Evrolige pokazao da ume da uđe u izuzetnu trojkašku seriju ako mu ostavite i najmanje prostora, a u sličnom raspoloženju je i lucidni Šakil Mekisik.

Prekaljeni Amerikanac je zbog povrede na nešto slabijim brojkama u odnosu na prethodne sezone, ali je već s povratkom na teren pokazao da će biti veliki adut Olimpijakosa u ključnom periodu godine za osvajanje trofeja.

Za razliku od prošle sezone Barcokas u timu ima dvojicu srpskih košarkaša. Reč je o povratniku Nikoli Milutinovu i šest godina mlađem Filipu Petruševu, koji iza sebe imaju izuzetno leto ovekovečenom svetskim srebrom sa reprezentacijom Srbije.

Povrede su omele da Milutinov u povratničkoj sezoni ponovi partije iz prvog mandata, ali po statistici nije daleko od brojki prvog skakača Evrolige Matijasa Lesora.

Ni Petruševa povrede nisu mimoišle, ali nekadašnji košarkaš Crvene zvezde davao bi solidan doprinos kad god bi se našao na terenu.

U odnosu na pre godinu dana, prevagu na strani Olimpijakosa u ovom finalu mogao bi da odnese ove sezone izvanredni Aleks Piters, najbolji strelac i drugi po broju uhvaćenih lopti u Barcokasovom timu.

Uprkos dva poraza u prethodnom delu sezone, predstojeći duel protiv Real Madrida u petak od 21 sat mogao bi da donese neki novi Olimpijakos. Lišen zvezda i unapred dobijenih bitaka, grčki tim je spreman da nastavi kontituitet dobrih igara na Fajnal foru.

Da li će to biti dovoljno za razbijanje malera i osvajanje trofeja Evrolige?

 

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke