Šta kaže tradicija i da li bi Partizan trebalo da brine pred "majstoricu"?

Autor: Nemanja Janošev
sreda 08.05.2024.
10:45
Izvor: Sportske.net

Partizan u dobroj poziciji.

Buducnost VOLI/Filip Roganovic
Buducnost VOLI/Filip Roganovic

Povezane vesti

Košarkaši Partizana će u petak dočekati Budućnost u "Beogradskoj areni" u trećem duelu polufinalne serije AdmiralBet ABA lige.

Nije bio daleko Partizan od prolaska u finale još prošle večeri, ali nijanse su presudile. Imali su crno-beli priliku da pobede u poslednjem napadu, no šut Alekse Avramovića nije završio unutar obruča.

Dosta oscilacija bilo je i na jednoj i na drugoj strani. Budućnost je na sedam minuta do kraja imala "+9", ali u poslednjih nekoliko minuta nisu uspevali gotovo ništa da ubace i utakmica je bila na jedan posed. Sve u svemu, obojica trenera bila su zadovoljna pruženim, pa čak i Željko Obradović čija ekipa je kao poražena izašla iz "Morače". Pohvalio je karakter i borbu svog tima svestan da je Partizan u "majstorici" veliki favorit.

Osim što su crno-beli odlični domaćini čitave ove sezone i sa svega četiri poraza u svim takmičenjima kod kuće u 2024 (Split, Bajern, Real i Olimpijakos), tradicija je takođe na strani ekipe Željka Obradovića.

Naime, Budućnost kao gost u Beogradu, protiv Partizana, nije slavila od 2020. godine. Tačnije, bio je to 10. oktobar kada je u spektakularnom duelu koji je okončan posle čak dva produžetka, tim tadašnjeg trenera Petra Mijovića slavio rezultatom 99:101. Partizan je tada sa klupe predvodio Vlado Šćepanović, a od aktuelnih igrača nastupali su Ognjen Jaramaz i Uroš Trifunović. Na drugoj strani imamo Petra Popovića. Koš Partizana je u tom duelu zatrpao Džastin Kobs sa 27 poena, a Ognjen Jaramaz, kojeg već duže vremena nema u planovima Željka Obradovića zbog povrede, ubacio je 24 poena.

Od tog duela, pa do danas, odigrano je šest utakmica u Beogradu i svi su, kako rekosmo, pripali Partizanu. Pre toga, Budućnost je u prestonici Srbije crno-bele savladala 29. oktobra 2016. kada je bilo 61:64.

Dakle, tradicija je na strani Partizana. Reklo bi se i kvalitet u ovom momentu i kada se na sve to doda podrška koju će aktuelni branilac trofeja AdmiralBet ABA lige imati, utisak je da su crno-beli bliži plasmanu u finale.

Ono što je izvesno jeste da ni jedni ni drugi neće ponoviti katastrofalno šutersko veče budući da smo sveukupno videli sedam trojki iz 41 pokušaja. Prevashodno Partizan koji je u AdmiralBet ABA ligi ove sezone na 39.7 odsto , dok je Budućnost na 34.5.

Partizan je bio dominantniji u skoku iako je centarska linija Budućnosti na kraju duela imala bolje brojke. Videli smo i više "prodatih" lopti tima Željka Obradovića, pa je za očekivati da se ti parametri poprave pred poslednji okršaj.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke