Zvezda deklasirala Megu, Gedraitis "zapalio" mrežicu za finale AdmiralBet ABA lige!

Autor: Lazar Nikolić
utorak 07.05.2024.
21:49
Izvor: Sportske.net

Crveno-beli će se boriti za trofej.

Dusan Milenkovic/Starsport.rs
Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde plasirali su se u finale AdmiralBet ABA lige.

Zvezda je večeras kao gost savladala Megu sa ubedljivih 94:69 u drugoj utakmici polufinalne serije i sa 2:0 u pobedama izborila utakmice za trofej.

Protivnik ekipi Janisa Sferopulosa u finalu biće bolji iz meča Partizan - Budućnost, a njihova "majstorica" igra se u petak.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je sjajni Rokas Gedraitis, koji je ubacio 20 poena i pogodio čak šest trojki. Pratili su ga Fredi Gilespi sa 16 i Jago dos Santos koji je ubacio 13.

Kod Mege bolji od ostalih bili su Bogoljub Marković i Ilija Milisavljević sa po 13 poena.

Poletna ekipa Mege mnogo je bolje započela meč u hali „Ranko Žeravica“. Domaćin je furizonom serijom od 9:0 u prvih tri minuta naterao trenera crveno-belih Janisa Sferopulosa da zatraži tajm-aut.

Uspela je Zvezda da posle minuta odmora dođe do boljeg napadačkog ritma, ali su domaći nastavili da odrržavaju prednost koja je u jednom trenutku prve deonice iznosila i dvocifrenih „+10“ (21:11), a u tim trenucima blistao je jedini dvocifreni u prvom poluvremenu Ilija Milisavljević.

Imala je Mega i maksimalnih 11 poena prednosti (26:15) u samom finišu prve četvrtine kada je zbog protesta Milošu Teodosiću pokazana tehnička lična greška. Ipak, uspeli su crveno-beli da serijom 4:0 smanje na 26:19 i tim rezultatom odu na predah.

U drugoj četvrtini sjajnu ulogu imao je centar gostiju Fredi Gilespi koji se našao u sasatavu umesto nedovoljno spremnog Džoela Bolomboja. Uspeo je Amerikanac da unese energiju u Zvezdinu igru, a posle trojke iz ugla Gedraitisa crveno-beli su izjednačili na 28:28, da bi raspoloženi Gilespi doneo prvo vođstvo favoritu večeras.

Imao je tim trenera Marka Baraća brz odgovor serijom 7:0 kojom je vratio prednost na svoju stranu (35:30). Činilo se tada da će Mega na poluvreme sa vođstvom, ali tako nije mislio i prvi tim „regulanog“ dela takmičenja.

Furizono je Zvezda finiširala drugu četvrtinu serijom od čak 17:2. Prednjačili su centri Mitrović i Gilespi, a njima se priključili Nedović i precizni Gedraitis za vođstvo gostiju od 47:37.

Nastavio je Gedraitis u istom ritmu i na startu drugog poluvremena i pogodio još dve trojke za „+14“ (57:43).  Nije samo Gedraitis preneo dobru igru iz prvog u drugo poluvreme. Isto važi i za Gilespija, koji je novim „zakucavanjem“ doneo Zvezdi maksimalnih 61:46 sredinom treće deonice.

Ubrzo su gosti došli i do ogromnih 20 poena viška (64:46), a onda Gedraitis svojom petom trojkom dodatno povećao prednost na 69:46 za seriju gostiju od 10:0.

Nije kadrovskim problemima ranjena Mega imala odgovor za izvrsnu igru gostiju u trećoj četvrtini. Lako su crveno-beli dolazili do pena, a posle polaganja Nedovića imali su novih maksmilanih „+24“ (74:50).

Lako su crveno-beli održavali dvadesetak poena prednosti sredinom poslednje deonice i polako usmeravaju misli ka velikom finalu. Nastavljen je "rafal" sjajnog Gedraitisa koji je šestom pogođenom trojku došao do 20 poena, a Zvezda povela sa novih maksimalnih "+26" (84:58).

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke