Derbi Minja – Rivalstvo starije od Portugala!

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 14.09.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Istorijski nesporazumi tokom vekova pojačani fudbalskom netrpeljivošću

EPA/STF ↑ collapse
EPA/STF ↑ collapse

Povezane vesti

Možete samo naslutiti značaj istorijske regije Minjo za stanovnike Portugala budući da je upravo u ovoj oblasti formirana njihova država.

Sve do 1976. godine kolevka nastanka portugalske države činila je jednu od administativnih celina unutar granica zemlje, ali je od tada podeljena na dva okruga - Bragu i Vijanu do Kastelo.

Podela istorijske oblasti učinila je da se u sastavu okruga Brage nađu dva grada dijametralno suprotnih načela. Braga kao svojevrsni verski centar regije (mesto najstarije nadbiskupije) i Gimaraeš kao grad rođenja Alfonsa Enrikesa, rodonačelnika portugalske države.

Sve je to uticalo na viševekovne nesuglasice gradova iz neposredne blizne, a s nastankom fudbalskih klubova rivalstvo je dobilo specifičnu dimenziju koja se oseća na svakom koraku kada se igra Derbi Minja.

Kreativnošću skloni ljudi reći će da je rivalstvo nastalo u istorijskim čitankama, a da je na fudbalskom terenu samo dobilo prihvatljiv oblik i staršću podstaknuto nadmetanje u senci duela „Velike trojke“.

Već u grbovima klubova da se naslutiti u kom pravcu seže njihova orjentacija. Na grbu Vitorije prikazan je osvajač, dok je na Braginom istaknuta Gospa koja u naručju nosi bebu Isusa Hrista (zbog britanskog uticaja uočljiva sličnost sa Arsenalom).

Upravo u verskim trzavicama možemo pronaći uzroke sukoba gradova. Za vreme Kraljevine Portugalije crkva u Gimaraešu imala je privilegovan status, što se nije dopalo nadbiskupima iz Brage. To je raspalilo vatru nepoverenja između gradova, a sve je kulminiralo formiranjem klubova tokom ranih 20-ih godina prošlog veka.

Jedan od najpoznatnijih derbija Minja odigran je 1990. godine kada su se fudbaleri Vitorije, nezadovoljni suđenjem na prethodnom meču, pojavili sa transparentom gde su sebe zbog lošeg tretmana uporedili sa Špancima.

Od tog trenutka navijači Brage, ljubomorni na Gimareaš kao kolevku portugalske države, počeli su pristalice Vitorije da nazivaju Špancima. Ni u gradu rođenja Alfonsa Enrikesa nisu im ostali dužni pošto su na račun vere navijače Brage prozvali Marokancima.

Mada oba kluba nemaju nijednu titulu šampiona Portugala, osim istorijske netrpeljovosti fanatizam među navijačima podstaknut je i borbom za „četvrti klub u ligi“. Nakon „Velike trojke“ koju čine Benfika, Porto i Sporting, Braga i Vitorija su se izdvojili kao najuspešniji portugalski klubovi.

Braga se bez sumnje u 21. veku etablirala kao najuspešniji portugalski klub van „Velike trojke“. Tome u prilog ide i drugo mesto 2010. godine koje im je omogućilo istorijski plasman u Ligu šampiona, a potom i finale Lige Evrope.

Rezultati su bez sumnje više na strani Brage, ali je brojnost navijača prednost Vitorije što se posebno da videti u međusobnim duelima rivala u Gimaraešu gde sve vrvi od zapaljive atmosfere na tribinama.

Bitna razlika među klubovima je što u Bragi postoje navijači drugih ekipa, dok su u Gimaraešu prilično zaraženi Vitorijom. Dovoljno je samo skrenuti pažnju na brojne primere vandalizma kada bi se otvorila navijačka prodavnica drugog kluba u Gimaraešu ili kada bi neko prošetao gradom sa obeležjima rivala.

O fanatizmu Vitorijinih navijača svedoči primer derbija Minja s kraja oktobra 2018. godine kada su navijači domaćeg kluba napali Bragin autobus i samo pukom srećom se sve završilo bez većih posledica.

Ove nedelje od 21:30 rivali će se ponovo sastati. Biće to u meču 5. kola portugalskog šampionata u Bragi gde komšijski tim stiže sa bodom prednosti.

Braga dugo nije izgubila od Vitorije na domaćem terenu. Poslednji poraz pretrpeli su još početkom 2017. godine, a nešto skromnije igre gostujućeg tima na strani učiniće da Braga kao blagi favorit dočeka ovaj meč.

Derbi Minja će uz okršaj Benfike i Santa Klare dan ranije obeležiti ovaj vikend u portugalskoj ligi.

Ponudu portugalske lige pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke