Zelenski apeluje da se Rusima zabrani učešće na OI u Parizu

Autor: Mladen Heleta
utorak 24.01.2023.
23:10
Izvor: Sportske.net

Teška situacija.

EPA-EFE/Sander Koning
EPA-EFE/Sander Koning

Povezane vesti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas u razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom da ruski sportisti ne bi trebalo da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

"Posebno sam insistirao na tome da ruski sportisti ne bi trebalo da imaju svoje mesto na Olimpijskim igrama u Parizu", izjavio je Zelenski posle telefonskog razgovora sa šefom francuske države.

Rusija je 24. februara prošle godine, sa svoje i beloruske teritorije, počela vojnu operaciju na teritoriji Ukrajine, a taj rat i dalje traje.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) brzo je sankcionisao Moskvu i Minsk. Od tada se u Rusiji i Belorusiji ne organizuju međunarodni sportski događaji i nikakvi nacionalni simboli ovih zemalja se ne prikazuju tokom sportskih događaja.

U novogodišnjoj poruci, predsednik MOK-a Tomas Bah je rekao da želi da sportske sankcije budu produžene tokom 2023. godine.

"Ove sankcije protiv ruskih i beloruskih država i vlada ostaće čvrsto na snazi. Želimo da vidimo jak tim Ukrajine na OI u Parizu 2024. i Zimskim igrama u Milanu 2026. godine", rekao je Bah, podsećajući na "potpunu posvećenost MOK-a i celog olimpijskog pokreta u korist ove solidarnosti".

Ukrajinski predsednik je sredinom decembra zahtevao da se ruski sportisti stave u "potpunu izolaciju" od svih međunarodnih takmičenja.

Zelenski je takođe ukazao Bahu na svoje čvrsto protivljenje stavu američkog olimpijskog i paraolimpijskog komiteta, koji je sredinom decembra rekao da je za učešće ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu, pod uslovom da ne nose obeležja svojih zemalja.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke