Piksijev izveštaj FSS: "Neuspeh na EP da, debakl ne! Presudile individualne greške..."

Autor: Ivan Cvetković
petak 12.07.2024.
13:31
Izvor: Sportske.net

Selektor Srbije podneo izveštaj koji može da pročita čitava javnost.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Na današnjoj sednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije potvrđeno je da Dragan Stojković ostaje selektor Srbije i nakon turnira na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

“Orlovi” su takmičenje završili kao poslednjeplasirani tim u grupi C sa dva osvojena boda u konkurenciji Engleske, Danske i Slovenije, a selektor Stojković je ovoga puta podneo izveštaj ne samo FS Srbije, već je on sada dostupan i široj javnosti.

Stojković u izveštaju navodi kako su tekle pripreme za Evropsko prvenstvo, kao i same analize utakmica protiv Austrije i Švedske, a posebno je važno njegovo viđenje mečeva sa samog prvenstva.

O porazu od Engleza, Stojković navodi da je tim dobrog rezultata koštala “individualna greška i preveliki respekt prema protivniku”, što se može videti i u samom izveštaju.

“Kao rezultat nešto rezervisanijeg ulaska u utakmicu, dozvolili smo protivniku da dođe u rezultatsku prednost. Takođe, napomenuo bih da je rezultat primljenog gola bila individualna taktička greska jer smo do tog trenutka delovali timski izuzetno kompaktno i organizovano u fazi odbrane. Nakon primljenog gola, počeli smo da sprovodimo sve ono što smo isticali i što sam govorio igračima u pripremi utakmice. Preuzeli smo posed lopte samim tim kontrolu tempa i ritma utakmice i kao rezultat toga naterali protivnika da se kontinuirano brani. U drugom poluvremenu preuzeli smo jos veći rizik u igri što je rezultiralo da se protivnička ekipa sa izuzetnim napadačkim potencijalom brani u dužim vremenskim periodima. Protivnik je bio primoran da se brani u niskoj zoni skoro čitavo drugo poluvreme. Delovali smo u tom periodu atraktivno, lucidno i samouvereno, ali nažalost izostao je gol, odnosno rezultatsko poravnjanje. Istakao bih na osnovu statističkih parametara, kao i prikazane igre, pogotovu u drugom delu utakmice, da je ovaj poraz nezaslužen i da je nakon svega viđenog i analiziranog nerešen ishod bio najrealniji”, stoji između ostalog u izveštaju.

Individualne greške bile su problem i na meču sa Slovenijom, tvrdi selektor.

“U tim uvodnim minutima utakmice nismo bili defanzivno na zadovoljavajućem nivou, prevashodno mislim da smo imali određenu disfunkciju u prvoj liniji odbrane sto je omogućavalo protivniku da lako osvaja prostor. I pored određenih problema u igri, ekipa je opet pokazala karakter i uspela da se stabilizuje i da u određenim trenucima nametne svoj stil igre i samim tim stvori nekoliko izglednih prilika. Drugo poluvreme smo započeli sa mnogo više rizika u igri. Izmenama sam hteo još više da opteretim protivnika i da delujemo jos dinamičnije i opasnije u fazi napada. Kao rezultat toga stvorili smo dosta šansi u kategoriji stoprocentnih koje na žalost nisu realizovane. Samo naše opredeljenje, a to je ofanzivni stil, donosi i određene rizike u igri. Znali smo da će Slovenija čekati svoju šansu iz kontranapada što smo većinu utakmice i odlično neutralisali, a istakao bih da su primljenom golu opet prethodile individualne greške, kako u fazi napada tako i odbrane. Nakon primljenog gola, zaigrali smo još ofanzivnije što je rezultiralo i dovelo do zasluženog izjednačenja. Sama statistika govori da smo dominirali većim delom utakmice i da smo zaslužili više od jednog boda”, smatra Dragan Stojković u izveštaju.

Svoj sastav za meč sa Danskom koji je iznenadio mnoge objasnio je željom da na terenu ima više igrača u veznom redu.

“Selekcija Danske je ekipa koja je na izuzetnom tehničkom nivou. Tendencija u igri im je da dominiraju u posedu što je gotovo indentično našem stilu, tako da sam odabirom više veznih igrača u startnoj postavi, odnosno sa jednim napadačem, želeo da napravim višak u srednjoj zoni (4 protiv 3) i tako osvojim posed koji je u ovom meču, po mom mišljenju, bio od krucijalnog značaja, jer kao što je gore navedeno ekipe, imaju slična opredeljenja odnosno žele da posedom kontrolišu tempo i ritam igre. Ideja je bila da imamo stabilno prvo poluvreme, odnosno kontrolu igre, i da iz takvih situacija probamo da dođemo do rezultatske prednosti. U skladu sa rezultatom iz prvog poluvremena, morao sam da povučem određene poteze koji su u ovoj fazi takmičenja i logični kada vam je neophodan pozitivan rezultat. Znajući naš karakter i opredeljenje, kao i rezultat sa drugog meča iz naše grupe, krenuli smo na sve ili ništa, pogotovo polovinom drugog poluvremena. Pokušali smo sa izuzetno ofanzivnom formacijom i velikim rizikom u igri da dođemo do gola i osvojimo neophodna tri boda, međutim kao i na prethodnim utakmicama realizacija je izostala”, napisao je selektor Srbije, koji se nije osvrnuo na reči Dušana Tadića nakon prve utakmice protiv Engleske koji je istakao nezadovoljstvo zbog toga što nije započeo meč.

U zaključku je Stojković jasno stavio do znanja svoj stav da rezultat Srbije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj nije bio debakl niti katastrofa, ali da rezultatom nije zadovoljan i smatra ga neuspehom.

“Odgovorno tvrdim i stojim iza toga da su igrači dali svoj maksimum, odnosno i više od svojih mogućnosti, pogotovo ako u obzir uzmemo duge i iscrpljujuće sezone. Iz analize i egzaktnih podataka, dolazimo do zaključka da nas niko u nijednom segmentu igre nije nadigrao niti ponizio, već smo mi bili ti koji su svoje protivnike naterali da se brane, a to je bio slučaj u sve tri utakmice grupne faze. Mi smo bili ti koji su najskuplju selekciju i prvog favorita turnira Englesku naterali da se brani u svojih šesnaest metara više od 70 minuta. Ponosan sam na ovaj tim i ovu grupu igrača jer su svojim ponašanjem, pristupom, zalaganjem i odnosom prema obavezama pokazali kako se igra i bori za Srbiju.

Pozitvno sa ovog turnira možemo da izdvojimo našu igru u fazi odbrane, što u prilog govore samo dva primljena gola. Na ovaj segment igre stavljen je poseban akcenat u fazi priprema, što se na samom turniru i pokazalo jer smo u ovaj fazi izuzetno dobro izgledali, kako timski tako i grupno. Ono što može da se sagleda kao nezadovoljavajuće je manjak efikasnosti koji smo ispoljili na ovom turniru (jedan postignut gol). Neophodno je da se uradi detaljna analiza i da se pronađu razlozi koji su doveli do neefikasnosti u našoj igri, pogotovo ako se uzmu u obzir i uporede brojke i postignuti golovi sa prethodnih takmičenja.

Još jednom bih istakao da rezultatom nisam zadovoljan ali mogu da budem ponosan kako smo predstavili Srbiju na ovom završnom turniru. Pokazali smo se kao jedna kompetitivna ekipa spremna i sposobna da se takmiči i nadmeće sa najboljima selekcija sa Starog kontinenta. Ponosan sam jer je ovaj tim pokazao da je karakteran, da ima nesalomiv timski duh i da se bez obzira na okolnosti i situaciju nikad ne predaje. Učesće i naš nastup na završnom turniru nikako ne smemo da kazemo da je bio debakl ili katastrofa, kao što to neki žele da prikažu, već samo rezultatski neuspeh gde su detalji i sitnice odlučivali. Završili smo takmičenje, a da nismo bili niti poniženi niti nadigrani u bilo koja od tri meča grupne faze. Neophodno je da izvučemo pouke sa ovog takmičenja, a pri tom da budemo svesni da smo se pokazali u društvu elite na više nego zadovoljavajućem nivou i da smo na najbolji mogući način predstavljali našu zemlju na najkvalitetnijem i najzahtevnijim reprezentativnom turniru”, zaključio je selektor Srbije Dragan Stojković u izveštaju podnetom Fudbalskom savezu Srbije, ali i srpskoj javnosti.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Milan
Friday, 12.07.2024
14:52

Nek je sa srecom… i ovo malo publike rasterajte pa da gasimo svetlo…a novi nacionalni stadion? Da nije smesno bilo bi zalosno.

avatar
Igor1986
Friday, 12.07.2024
14:12

Samo mi nije jasno jel smo gledali iste utakmice ili... I još samo jedna nejasna stvar koga je selektor angažovao da podnese ovako opširan izveštaj i sa kojih utakmica je uzeta statistika. Ljudi na tri utakmice šutnemo 6 puta i o čemu dalje pričamo... Ovo je ponižavajuće ako tekstopisci misle da im se veruje Ako lažu sebe ok al nemojte praviti budale od nas... Sram vas bilo