Engleska zavesa - Ko će dobiti najskuplji meč na svetu?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 26.05.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Lids ili Sautempton, traži se poslednji član PL u novoj sezoni…

Povezane vesti

Ipsvič je "pokvario žurku", kada su u pitanju povratnici u elitu. Jer, kao što se pretpostavljalo da će sva tri promovisana tima, pre svih Luton i Šefild Junajted, ali i Barnli igrati samo jedno leto među najboljima, projekcija je bila da će se Lester, Lids i Sautempton vratiti u društvo najboljih u prvom pokušaju.

Ali, eto, "Traktor Bojsi" su se potpuno neočekivano, nakon povratka u Čempionšip još jednu sezonu u nizu dokopali promocije, pa je ostalo samo još jedno mesto, na Vembliju će se za njega boriti Sautempton i Lids. Nedavno su timovi igrali u završnici regularnog dela, slavili su "Sejntsi" sa 2:1, a Rasel Martin je nadmudrio i Danijela Farkea u prvom meču na obali, tada je na "Sent Meriju" domaćin dobio sa 3:1. A ipak, i pored toga većina smatra da je Lids bolji tim.

Finale Čempionšip baraža se kolokvijalno naziva "najskuplja utakmica na svetu". Razlog je novac koji dobijate od TV prava u PL. U ovakvim utakmicama nema favorita, niti susreti iz lige igraju neku ulogu. Uostalom, ako ste gledali rasplet u trećoj i četvrtoj ligi, morate da se složite. Oksford Siti je primio proletos pet golova u Boltonu, a njihov menadžer Dez Bakingem je rekao da nikada u životu neće pogledati taj meč. A opet i pored te blamaže, bili su mnogo bolji tim od "Trotera" u Vembli finalu, pa će Oksford Siti igrati u Čempionšipu. Ni, Kravli Taun, novi trećeligaš nije pobedio Kru Aleksandru u ligi, a opet ih je savladao u plej-ofu za viši rang.

Naravno, ovo ne znači da je baraž 50-50 utakmica kada su u pitanju Lids i Sautempton. Ono što je zajedničko je da su oba tima igrala slabije tokom jeseni, na kraju ih je to i koštalo direktnog plasmana. Lids se uzda u "zlatni dodir" Danijela Farkea. Pisali smo ranije, Nemac je za četiri godine u Noriču dva puta preko Vemblija stigao do Premijer lige. To nije slučajno, iskusniji je protivničkog menadžera. Lids ume da bude nepredvidiv, bilo je i dosta primedbi da je Farke kasno menjao stvari tokom sezone i time izgubio dragoceno vreme u borbi za top dva. Ali, on je promenio neke stvari, reagovao je na kraju krajeva i u polufinalu posle dosadnog remija protiv Noriča u Istočnoj Angliji u prvom meču, pa su Jorkširci na "Elandu" u revanšu izgledali baš impresivno. Sa te strane, Lids će imati više da ponudi od Sautemptona. Jer, Martin nema toliko opcija ni na klupi, a sigurno neće odstupiti od svojih principa da dominira u posedu i gradi igru iz poslednje linije. Tu se prave i greške, mada, ako uspeju da iznesu loptu, brzi igrači kao Voker-Peters i Vil Smolboun bi mogli da prave silne probleme rivalu. Lids će morati da se pripazi i Adama Amstronga. Nekadašnji mladi reprezentativac Engleske koji je svojevremeno dosta obećavao na početku karijere u Njukaslu je Lidsu u dva meča ove sezone dao tri gola.

Zanimljivo, menadžeri imaju zajedničku istoriju, Rasel Martin je bio kapiten ekipe kada je Farke stigao u Norič pre sedam godina. Nije dugo potrajao, nisu mu se sviđali trenerovi metodi, pa je na kraju otišao u Rendžers na pozajmicu. Ali, oba trenera demantuju da je bilo zle krvi. Ipak, Martin je u pripremnom periodu u meču protiv Milvola zamenjen uz zvižduke sa tribina, Farke ga je eliminisao, i to je bio njegov poslednji meč za Norič.

Neku vrstu osvete sanja, iako to neće priznati.

Ako pratite naše tekstove o nižim engleskim ligama, pisali smo da Lids mrzi baraže, da imaju loš skor u doigravanju.

Kakva je situacija sa "Sejntsima"?

Oni su 2007. igrali polufinale sa Derbi Kauntijem, izgubili kod kuće u prvom meču sa 2:1, a onda slavili na "Prajd Parku" sa 3:2. Ipak, "Ovnovi" su otišli dalje iako je rezultat bio izjednačen nakon 180 minuta, jer su bili bolje plasirani tokom regularnog dela sezone.

I to je sve, nikada nisu bili na Vembliju u završnoj utakmici. Plej of se inače igra od 1987. i prvi učesnik je bio baš Lids koji je izgubio od Čarltona. Prve tri godine su se igrale dve utakmice, od 1990. "Vembli", odnosno "Milenijum" u Kardifu kada se gradio novi fudbalski hram u Londonu su domaćini meča.

Teško je odabrati, verujemo u golove, a nekako nam se čini ipak da je Lids bliži promociji…

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke