Krespo i Kjuel - 19 godina kasnije

Autor: Lazar Nikolić
subota 11.05.2024.
08:30
Izvor: Sportske.net

Sudar mladih trenera Al Aina i Jokohame budi sećanje na čuveno istanbulsko finale

Povezane vesti

Kada je još tokom 2018. godine došao u Ujedinjene Arapske Emirate da predstavi trofej namenjen osvajaču Svetskog klupskog prvenstva, Ernan Krespo je shvatio da je to za njega obećana zemlja.

Boravak u Abu Dabiju tih poznih decembarskih dana ostaće mu u sećanju po finalnoj utakmici između Real Madrida i Al Aina, koji je evropski šampion pobedio sa 4:1, ali mnogo značajnije po Krespa bilo je ono što je video iza kulisa kluba koji će preuzeti krajem prošle godine.

Boravak u Abu Dabiju došao je u vreme kada je čuveni golgeter započinjao trenersku karijeru u Argentini, ne sluteći da će tek nešto više od pola decenije kasnije doći u priliku da Al Ainu donese trofej Lige šampiona Azije.

Spektakularna eliminacija najtrofejnijeg azijskog kluba Al Hilala u polufinalu Lige šampiona odvela je trećeplasirani tim prvenstva Ujedinjenih Arapskih Emirata u veliko finale protiv japanske ekipe Jokohama Marinos.

Al Ain je tako došao u situaciju da drugi put u istoriji postane šampion Azije pošto je to prethodno učinio 2003. godine, baš u vreme kada je Krespo prelaskom u Čelsi načinio zaokret u igračkoj karijeri.

Pre 21 godine ovaj klub je doneo najveću radost fudbalu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pošto je postao jedini iz ove azijske zemlje sa najznačajnijim trofejom kontinenata.

U finalu je savladana tajlandska ekipa Polis Tero ukupnim rezultatom 2:1, a već dve godine kasnije malo je nedostajalo da se Al Ain okiti i drugim naslovom šampiona Azije. U tome ga je sprečila ekipa Al Itihada, koja je u revanšu na svom terenu Džedi pobedila sa visokih 4:2, nakon što je u Al Ainu prethodno bilo 1:1.

Desetak godina kasnije ovaj tim će izgubiti od korejskog Đonbuk Motorsa u trećem finalu Lige šampiona, a sada će protiv Jokohame imati priliku da prekine baksuzluk u borbi za najz.načajniji trofej kontinenta.

Uprkos tome što mu rezultati u domaćem prvenstvu ne idu na ruku, eliminacije Al Hilala i Al-Nasra u godini ekspanzije fudbala u Saudijskoj Arabiji načinili su od Krespovog tima jedan od simpatičnijih u Aziji.

I dok je fudbalska Evropa sa znatiželjom letos posmatrala koja zvezda sa Starog kontinenta će se obreti u nekom od arabijskih klubova, Al Ain je po onoj staroj da tiha voda breg roni savladavao prepreke koje su mu dolazile.

Poslednji na putu velikog trofeja biće im klub kojeg je 1972. godine osnovao japanski automobilski brend „Nisan Motor“. Vlasnička struktura Jokohame se od pre desetak godina promenila pošto je manjinski udeo u akcijama otkupila „Siti Grupa“ iz Abua Dabija, najpoznatija po Mančester sitiju.

Jedini značajniji rezultat Jokohame na međunarodnom planu bilo je osvajanje Azijskog kupa pobednika kupova u sezoni 1991/92, takmičenja koje više ne postoji.

Za razliku od Al Aina koji je u prethodnim rundama igrao uglavnom protiv bliskoistočnih ekipa, protivnici Jokohame bili su iz suprotnog dela kontinenta.

Tim nekadašnjeg australijskog fudbalskog asa Harija Kjuela u čak dva navrata morao je da lomi utakmicu nakon regularnog dela igre. Ulsan je savladan u polufinalu na penale, dok je u osmini finala Bankok eliminisan u dubokoj nadoknadi drugog produžetka.

I dok je Al Ain u gornjoj polovini tabele domaćeg šampionata, Jokohama se ne može time pohvaliti. Poraz u ponedeljak od prosečnog sastava Urave nije načinio lepu uvertiru pred dolazak Al Aina na prvi meč finala Lige šampiona.

Interesantno je da će predstojeći dueli biti prilika za novi susret između Krespa i Kjuela, nekadašnjih fudbalera koji su vodili velike premijerligaške duele kao asovi Čelsija i Liverpula.

Najpoznatniji duel ipak su vodili u finalu Lige šampiona 2005. godine kada je Liverpul posle velikog preokreta savladao Milan na penale.

Krespo je sa dva brza gola u prvom poluvremenu doneo ubedljivo vođstvo Milanu 3:0, ali je Kjuelov Liverpul bio mnogo otresitiji u nastavku te je izborio penale u Istanbulu posle kojih je Anćelotijev tim ostavio u suzama.

Od tada je prošlo 19 godina, a Krespo ima priliku da se kao trener revanšira Kjuelu, koji istina tu istanbulsku utakmicu, kao i čitavu sezonu 2004/05 nije odigrao na prepoznatljivom nivou.

Prvi duel u zemlji izlazećeg sunca igra se u subotu u podne, a revanš u Al Ainu zakazan je za 25. maj.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke