SP 2002 - Ronaldov povratak, gomila iznenađenja i sudijskih lakrdija

Autor: Mladen Heleta
petak 18.11.2022.
11:00
Izvor: Sportske.net

Brazil je na ovom šampionatu osvojio svoju poslednju titulu.

Twitter
Twitter

Povezane vesti

Domaćini: Južna Koreja i Japan    

Broj učesnika: 32 

Šampion: Brazil 

Finalista: Nemačka 

Najbolji strelac: Ronaldo (Brazil) – 8 golova

Turnir koji su zajednički organizovali Japan i Južna Koreja, prvi u 21. veku, bio je jako čudan i verovatno najbizarniji u modernoj istoriji fudbala. SR Jugoslavija se na njega nije kvalifikovala.

Počeo je senzacionalnom pobedom Senegala protiv branioca titule Francuske rezultatom 1:0 u Seulu i taj meč kao da je postavio matricu za ceo šampionat. Pregršt iznenađenja, ranih ispadanja favorita, "zlatnih" golova, sudijskih lakrdija i na kraju trijumf Brazila, peti rekordni put u istoriji i do sada poslednji put. 

Videli smo i blistavi povratak Ronalda Nazarija, nakon onih misterioznih dešavanja uoči finala četiri godine ranije. On je postigao osam golova na šampionatu, oba u finalu protiv Nemačke u pobedi od 2:0 i odveo ekipu Luisa Felipa Skolarija do trona. Sam Skolari se pred turnir suočio sa ogromnim pritiscima domaće javnosti da u ekipu uvrsti veterana Romarija, on je to odbio uz veliki rizik i na kraju je bio taj koji je likovao i "zapušio usta" kritičarima. Ostala je poznata njegova izjava nakon ulaska u polufinale da će narod u Brazilu od njega napraviti "mleveno meso" ako ne osvoji titulu.

On je u Japanu i Koreji igrao sve vreme na isti način i sa formacijom 3-4-2-1 otišao do željenog cilja. Branio je Markos, štoperski trio činili su Lusio, Roke Žunior i Edmilson, po bokovima su dejstvovali Roberto Karlos i Kafu, vezisti su bili Žilberto Silva i Kleberson, a iza najisturenijeg Ronalda su bili Ronaldinjo i Rivaldo. Ništa nije menjao, a i zašto bi, jer je Brazil je dobio svih sedam utakmica na turniru i tako postavio novi rekord. Ovaj tim nije igrao blistavo, ali je bio na visini zadatka kada je bilo najpotrebnije. Dva puta je pobedio Tursku, a po jednom Kinu, Kostariku, Belgiju, Englesku i Nemačku.

Bilo je to prvo Svetsko prvenstvo van Evrope ili Južne Amerike, igralo se u čak 20 gradova, na novim i blistavim stadionima, ali nije baš sve prošlo glatko u organizaciji pošto domaćini nisu mogli da se dogovore čije će ime biti prvo u nazivu, pa je presudila FIFA i turnir se zvanično zvao "2002 FIFA World Cup Korea Japan".

No, krenimo redom. Francuska je došla u Aziju sa, na papiru, najjačim sastavom, bila je aktuelni prvak sveta i Evrope, ali se na turniru raspala. Poraz od Senegala bio je uvod u potop, nakon kojeg je ova selekcija otišla kući sa jednim bodom i bez datog gola. Treba reći i da Zidan nije igrao u prva dva kola zbog povrede. Senegal i Danska su otišli dalje, ispred Urugvaja i Francuske. Ko bi rekao...

Plakali su i navijači Argentine, jednog od glavnih favorita trofej, jer njihova selekcija, predvođena Marselom Bjelsom, nije prošla "grupu smrti" sa Engleskom, Nigerijom i Švedskom. Engleska je golom Dejvida Bekama iz penala pobedila "Gaučose" sa 1:0 i bila je to slatka osveta i Engleza i Bekama za 1998.

Na ovaj turnir je sa velikim ambicijama došao Portugal, koga dugo nije bilo na Mundijalima, ali je u međuvremenu ostvario sjajne rezultate na šampionatima Evrope. Portugalci su se ekspresno vratili kući nakon očajnih partija u grupi sa Južnom Korejom, SAD-om i Poljskom, koja je takođe ispala.

Autsajderski "bal" se nije se tu zaustavio. Turska je zauzela treće mesto uz demonstraciju tehničke potkovanosti i sjajne fizičke pripreme. Izabranici Šenola Guneša izgubili su samo od Brazila u grupi (1:2), pa u polufinalu (0:1). U oba susreta pružili su žestok otpor i na stranu budućih prvaka sveta prevagnule su nijanse. Napadač Ilhan Mansiz bio je jedno od otkrovenja Mundijala, a sjajni u dresu Turske su još bili Hakan Šukur, Hasan Šaš, Okan Buruk, Umit Davala, Ruštu Rečber... 

Četvrta je bila Južna Koreja, a učesnici četvrtfinala SAD i Senegal. Sve je to bilo mimo svih očekivanja.

Hrvatska, bronzana sa prošlog SP, nije prošla grupu sa Italijom, Meksikom i Ekvadorom, iako je pobedila Italijane. Doživljeni su porazi od selekcija sa američkog kontinenta.

Nemačka nije bila u krugu glavnih favorita, imala je dobar tim, ali u tranziciji i pripremi za prvenstvo na domaćem terenu kroz četiri godine. U grupi nije bilo problema, a u nokaut fazi serija pobeda od po 1:0 i ulazak u finale...

"Panceri" su i otvorili nokaut rundu, mučili sa 88 minuta protiv Paragvaja i uspeli da ga slome golom Nojvila u 88. minutu. Engleska je igrala jako dobro na ovom prvenstvu, a u osmini finala je isprašila Dansku sa 3:0. Ferdinand, Oven i Heski su poslali Dance kući. Senegal je nastavio da ređa iznenađenja, savladao je Švedsku sa 2:1 "zlatnim" golom Anrija Kamare i postao tek drugi afrički tim koji se plasirao u četvrtfinale Mundijala. Španija je tek nakon penala eliminisala Republiku Irsku, ali zamislite kakav je ovo bio turnir kad su Irci stigli u osminu finala. SAD je u "večitom" derbiju Konkakaf zone oborio na pleća Meksiko. Rezultat je bio 2:0, golove su dali Mekbrajd i Donovan i bilo je to treće zaredom ispadanje Meksika u osmini finala. Ta serija još traje i Meksiko će doći u Katar kao ekipa koja je sedam puta u nizu eliminisana u ovoj fazi. Ronaldo i Rivaldo su rešili Belgiju (2:0), a Turska je golom Umita Davale savladala Japan i zaustavila jednog od domaćina. 

A drugi domaćin je posebna priča. Južna Koreja i Italija su odigrale jednu od najkontroverznijih utakmica ikada na šampionatima sveta. Italija je na ovo prvenstvo dovela brutalno jaku ekipu, na papiru jaču od one koja će četiri godne kasnije pokoriti planetu. Toti, Del Pjero i Vijeri su bili na vrhuncu, tu su još bili Maldini, Panući, Bufon... Poveli su "Azuri" preko Vijerija u 18. minutu, a Ki-Hjeon je duel odveo u produžetke u 88. minutu. Koreju je sa klupe vodio Gus Hidink, a istorijsku pobedu ovom timu doneo je Jung-Hvan An, koji je u 117. minutu dao "zlatni" gol. Zbog tog gola, ali pre svega zbog dešavanja na ovom susretu, Hvan je dobio momentalni otkaz u Peruđi, čiji je bio igrač u to vreme. Ekvadorski sudija Bajron Moreno je teško oštetio Italiju. Famozni sudija Moreno je kasnije, ne samo zbog tog meča, doživotno suspendovan. Vrhunac sa njim je bio 2019, kada je uhapšen na aerodromu pokušavši da provuče šest kilograma čistog heroina sakrivenog u gaćama.

Četvrtfinale je donelo "finale pre finala", jer su Brazil i Engleska bile dve najkvalitetnije ekipe koje su ostale u Japanu i Koreji. Oven je prvi pogodio u Šizuoki u 23. minutu, izjednačio je Rivaldo u finišu prvog poluvremena. Englesku redovno prati neka zla sreća na Mundijalima od one titule 1966, a 2002. je zlu sreću doneo golman Dejvid Simen, kome je Ronaldinjo u 50. minutu dao gol skoro sa centra igrališta i to je presudilo u korist Brazila. 

Nemci su golom Balaka srušili Amerikance, ali junak tog duela bio je golman Oliver Kan sa nekoliko nestvarnih odbrana. Turska je "zlatnim" golom Ilhana Manzisa rastužila Senegalce, a Južna Koreja u još jednom meču sa gomilom sudijskih grešaka uspela da održi 0:0 protiv Španije i onda prođe dalje na penale. Tragičar je bio Hoakin, koji je jedini promašio sa bele tačke.

Oba polufinalna duela završena su rezultatom 1:0. Balak je Južnu Koreju probudio iz sna, a Ronaldo je bio koban po Turke, iako je Brazil bio nadigran u većem delu tog susreta.

I tako, posle svih malih i velikih senzacija u finalu u Jokohami su se suočile Brazil i Nemačka, selekcije zemalja koje su na ukupnoj tabeli Mundijala do tada zauzimale prva dva mesta. U njihovom prvom okršaju na Mundijalima blistao je Ronaldo i sa dva gola doneo titulu Brazilu. Najbolji nemački fudbaler Mihael Balak zbog kartona nije mogao da nastupi u finalu. Ronaldo nije izabran za najboljeg igrača turnira, već je to bio Oliver Kan, čovek kojem je dao dva gola u finalu.

A kakva je to samo gubitnička godina bila za Balaka, Ramelova, Šnajdera i Nojvila, tada fudbalere Bajera iz Leverkuzena. Ljudi su uspeli da izgube finale Lige šampiona, da izgube već viđenu titulu u Bundesligi u poslednjem kolu, da budu poraženi u finalu Kupa Nemačke i na kraju da izgube finale Mundijala. Neverovatno!

Turska je u meču za treće mesto savladala Južnu Koreju sa 3:2, a Hakan Šukur dao najbrži gol na svim Mundijalima.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke