Tip izlog - Ludilo ACB lige!

Autor: Nemanja Janošev
petak 17.05.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Španci u prvom planu.

Povezane vesti

 

Košarka

 

19700 Valencia - Murcia  Tim1 6-10 (4.50)

 

Počeo je plej-of u španskoj ACB ligi, a možda i najneizvesniji par čine Valensija i Mursija, četvrta i peta ekipa u ligaškom delu sezone. Naravno, evroligaška ekipa Valensije ima ulogu favorita u ovoj seriji, ali u prethodnih par susreta sa Mursijom se prilično namučila. Oba ovosezonska susreta je Valensija rešila u svoju korist, ali u dramatičnim završnicama – u gostima je u decembru slavila tek posle produžetka, a u martu je na svom terenu trijumfovala samo sa poenom razlike. Očekujemo zanimljivu borbu i ovoga puta, uz odličan otpor Mursije koja je nedavno igrala na fajnal-foru FIBA Lige šampiona i zauzela treće mesto. Ali, za razliku od prethodna dva međusobna duela kada je evroligaška sezona bila u punom jeku, Valensija je sada posvećena samo obavezama na domaćoj sceni, pa verujemo da ovoga puta pred svojim navijačima može da ostvari nešto ubedljiviju pobedu.

 

19647 Barcelona - Tenerife više od 163.5 poena (1.65)

 

Još jedan susret evroligaša i ekipe koja je igrala na fajnal-foru u FIBA Ligi šampiona. I dok Barsa nije uspela da eliminiše Olimpijakos i plasira se na F4 Evrolige, ekipa Tenerifa je igrala u finalu FIBA LŠ, ali je u borbi za trofej poražena od Unikahe. Od početka sezone do početka plej-ofa Barselona i Tenerife su se tri puta sastajali i sva tri meča je Barsa rešila u svoju korist, najubedljivije u Kupu kralja, kada je bilo 108:76. Zajedničko za sva tri njihova duela bio je veliki broj poena, efikasne utakmice, što i ne čudi ako znamo da Tenerife ima odlične šutere poput Kajla Gaja, ili iskusnog Marselinja Uertasa, uz Barsine brojne asove na drugoj strani, koji su doduše malo uzdrmani posle poraza od Olimpijakosa. Ipak, naš je izbor igra na veći broj poena.

 

19697 Gran Canaria – Real Madrid gost više od 88.5 poena (1.88)

 

Kako je Real započeo ovu seriju, utisak je da će ona brzo biti završena, možda već u petak kada se igra drugi meč. Madriđani su prvi duel u svom ''Vizink centru'' dobili sa čak 35 poena razlike (105:70), pa ćemo po svemu sudeći videti reprizu epiloga iz prošle sezone, kada su se ove dve ekipe takođe sastale u četvrtfinalu, a Real je prošao dalje sa 2:0 u pobedama. Fantastičan je napadački potencijal Reala, to je ekipa Ćusa Matea pokazivala čitave sezone, pa očekujemo da se to potvrdi i u revanšu. Zato u našoj prognozi akcenat stavljamo na potencijalni Realov broj poena.

 

18454 Indiana Pacers – New York Knicks manje od 215.5 poena (2.04)

 

Šesta utakmica polufinalne serije Istočne konferencije NBA lige. U prethodnih pet nismo videli nijedan ''brejk'', i jedni i drugi su pobeđivali na domaćem terenu, pa Niksi u ovom trenutku vode sa 3:2 u pobedama. U skladu sa tim trendom, sada bi trebalo da očekujemo pobedu Indijane koja je domaćin šestog susreta, ali ovoga puta postoji i bitna razlika, a to je imperativ pobede koji će Pejsersi imati u noći između petka i subote. Za razliku od prethodnih mečeva u ovoj seriji, sada neće imati pravo na grešku, jer Njujorčani imaju prvu ''meč-loptu'' za plasman u finale Istoka. Sjajni Džejlen Branson je obeležio dosadašnji tok ove serije, u dve od pet utakmica je ubacivao preko 40 poena i on je najveći adut Njujorka, a na drugoj strani to su Siakam i Halibarton. S obzirom na važnost šestog meča, očekujemo ''tvrđu'' borbu u odnosu na prethodne, pa u skladu s tim i nešto manji broj poena.

 

19298 Trento – Armani Milano H2 (1.96)

 

Ekipa Armanija i ove sezone brani titulu prvaka u Italiji, osvajala ju je u protekle dve godine, a prvi rival u ovogodišnjem plej-ofu joj je ekipa Trenta koja je ligaški deo sezone završila na sedmom mestu. Njihova četvrtfinalna serija počela je iznenađujućom pobedom Trenta u Milanu (85:84) kada je iskusni Derek Kuk pravio mnogo problema odbrani Armanija, ali se već u drugom meču favorizovani evroligaš raspucao, pogotovo Šejvon Šilds. Tim iz Milana je u tom meču upisao čak 65 poena u prvom poluvremenu, od toga samo Šilds je ubacio 21, pa je u nastavku Armani rutinski priveo meč kraju. Serija se sada seli u BLM Group Arenu, gde će Trento u naredne dve utakmice pokušati da odbrani domaći teren i izbori senzacionalan plasman u polufinale, ali utisak je da Armani tek sada ''dodaje gas'' i da će brzo uspeti da ''vrati brejk'', pogotovo ako imamo u vidu da je od pet međusobnih duela sa Trentom ove sezone Armani dobio četiri.

 

 

Vaterpolo

 

47407 Sabadell – Jug Dubrovnik gost više od 10.5 golova (1.80)

 

Španski Sabadelj i hrvatski Jug su u prvom delu sezone učestvovali u Ligi šampiona, nisu prošli dalje, ali su takmičenje na evropskoj sceni nastavili u nokaut-fazi takmičenja LEN Kupa Evrope, gde su stigli do polufinala. Podsetimo, Jug je  u ovu fazu takmičenja stigao pobedom u dvomeču protiv Crvene zvezde (15:9 i 14:10), dok je Sabadelj znatno teže izašao na kraj sa Steauom, protiv koje je ostvario dve minimalne pobede. Sabadelj i Jug se ove sezone nisu sastajali, a u prošloj su i jedni i drugi na domaćim terenima ostvarivali pobede u međusobnim duelima u Ligi šampiona. Hrvatski predstavnik je u četvrtfinalu bio efikasniji, ali i jedni i drugi su u proseku davali više od 10 golova od početka sezone. Od ekipe Juga ovoga puta očekujemo da u tom stilu i nastavi.

 

47406 Primorje – Spandau domaćin više od 11.5 golova (1.90)

 

Ovo je drugi polufinalni par LEN Kupa Evrope, a Primorje i Špandau su različitim putevima stigli do ove faze takmičenja. Nemački predstavnik je bio učesnik Lige šampiona, ali kao trećeplasirani u svojoj grupi iza Barselonete i Marseja nije uspeo da se prođe dalje, pa je takmičenje nastavio u Kupu Evrope. Primorje je i u grupnoj fazi igralo u drugom po kvalitetu evropskom takmičenju i ovaj tim je bio prvoplasirani u svojoj grupi, a zatim je u nokaut fazi eliminisao dva učesnika Lige šampiona – Dinamo iz Tbilisija u osmini finala i Vuljagmeni u četvrtfinalu. Ekipa Primorja je u tim mečevima pokazala da odlično igra u svom bazenu, i prilično efikasno, pa je Dinamo ispraćen sa 20, a Vuljagmeni sa 15 golova u mreži. Zanimljivo, Špandau je u Ligi šampiona bio u grupi sa Vuljagmenijem i bio je za nijansu bolji, ali očekujemo da ekipa Primorja opet iskoristi prednost domaćeg terena i pokaže veliki napadački potencijal.

 

Odbojka

 

45949 France W – Poland W tačan rezultat 0:3 (1.68)

 

Odbojkašice već ulaze u žestok ritam utakmica u Ligi nacija, a selekcije Francuske i Poljske su na potpuno različite načine započele svoja učešća u ovogodišnjem izdanju ovog takmičenja. Poljakinje su pokazale da veoma ozbiljno shvataju Ligu nacija i ubedljivom pobedom nad Italijankama od 3:0 su svima stavile do znanja da imaju velike ambicije. Što se tiče selekcije Francuske, ona je na startu sa maksimalnih 3:0 poražena od Nemačke, a pogotovo je bila nemoćna u drugom setu kada je upisala samo 14 poena. Duel Francuske i Poljske se igra na turniru u Antaliji, dakle neutralni je teren, ali nemamo dilemu oko pobednika – Poljakinje su apsolutne favoritkinje.

 

46224 Croatia – Finland prvi set 1 (2.34)

 

Kod odbojkaša počinje Evropska liga, a jedan od zanimljivijih parova na startu takmičenja je duel Hrvatske i Finske. Prošle godine na Evropskom prvenstvu Finci su ubedljivo savladali Hrvate sa 3:0, ali to im je bila jedina pobeda, pa su završili kao poslednji u grupi, dok je Hrvatska uspela da se plasira u osminu finala. Mesec dana kasnije Finska je učestvovala i u kvalifikacijama za Olimpijske igre, ali se ni tamo nije proslavila. Inače, Hrvatska je prošle godine u Evropskoj ligi osvojila treće mesto iza Turske i Ukrajine, pa ima razloga da očekujemo njihov dobar početak, bez obzira na pomenuti ubedljiv poraz od Finaca prošle godine.

 

 

 

Ne propustite