''Metla'' u finalu, Zvezda pred 20.000 ''grobara'' slavi titulu!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 19.05.2024.
22:41
Izvor: Sportske.net

Tri utakmice, tri pobede Zvezde u finalu.

2024 Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©
2024 Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde novi su šampioni AdmiralBet ABA lige. Posle jednogodišnje vladavine Partizana, crveno-beli su vratili pehar u svoje vitrine, i to sa 3:0 u pobedama u finalnoj seriji plej-ofa protiv najvećeg rivala.

Posle dva trijumfa pred svojim navijačima u ''Pioniru'', Zvezda je večeras slavila i pred blizu dvadeset hiljada Partizanovih pristalica u Beogradskoj areni rezultatom 82:76!

Zvezda se tako izjednačila po broju titula u AdmiralBet ABA ligi sa Partiuzanom - sada oba kluba imaju po sedam titula u regionalnom takmičenju.

Večerašnji meč je imao lošu uvertiru, tokom prepodneva su se potukli Naneli i Lazarević, pa večeras ni jednog ni drugog nije bilo na terenu, ali da ne dužimo više o tome, tokom dana je bilo i previše pisanja na tu temu.

Od samog početka je bilo vidljivo da Partizan, i pored velike podrške sa tribina, nije imao neophodno samopouzdanje koje je veoma bitno u ovakvim mečevima, ali ni energiju na terenu, pre svega u odbrani.

Zvezda je relativno lako dolazila do poena u prvih nekoliko napada, stekla prednost i rano povela sa 12:4, predvođena Nedovićem u tim trenucima.

Partizan nije imao raspoloženog igrača u napadu, sve do ulaska Avramovića koji je donekle uspeo da pokrene svoju ekipu i najviše zahvaljujući njemu je Partizan prišao na 20:18 na kraju prvog kvartala.

Na početku drugog su crno-beli prvi put izjefdnačili od početka meča, ali ponovo Zvezda preuzima kontrolu, sve raspoloženiji za igru bili su Jago, Mitrović, Davidovac, ali i Gilespi koji je večeras imao nešto veću ulogu od očekivane.

Zvezda je sve vreme imala blagu prednost, Partizan je jurio rezultat, ali nikako nije uspeo da preuzme kontrolu na terenu.

Zvezda je na poluvreme odnela četiri poena prednosti, bilo je 42:38, a od počeka drugog poluvremena bila je primetna znatno veća energija i na tribinama i na terenu kada je u pitanju ekipa Partizana.

Crno-beli su dobro započeli treću deonicu, nakratko su uspeli da povedu trojkom Avramovića, ali Zvezda po ko zna koji put pokazuje mirnoću, koncentraciju u igri i kad god bi domaći i pomislili da mogu da steknu prednost, crveno-beli bi uzvraćali, da li preko Jaga i Mitrovića, ili Lazića, Teodosića, Gedraitisa... Kad god je bilo važno za Zvezdu, uvek se pojavljivao neko ko je spreman da preuzme odgovornost.

Problem za crveno-bele bili su tri rana faula Bolomboja, a Gilespi je pred kraj treće četvrtine morao van terena zbog pet prekršaja.

Ni to nije poremetilo crveno-bele, koji su sjajnom minijaturom Jaga dos Santosa i njegovim asistencijama i poenima stigli do sedam poena prednosti na ulasku u posldnjih deset minuta igre - 52:59.

I tek u tim trenucima trener Partizana Željko Obradović odlučuje da na teren pošalje Uroša Trifunovića, koji je prethodne dve utakmice, kao i prve tri četvrtine večerašnjeg meča presedeo na klupi.

Zvezda je nešto kasnije prvi put stigla i do dvocifrenog vođstva, bilo je 55:65 na semaforu u tim trenucima, posle čega su Ponjitka, Trifunović i Anđušić uspeli da značajno smanje tu razliku i Partizan je prišao na 65:68.

Ali, Jago i Teodosić nisu dozvolili da crno-beli uđu u rezultatski egal, pa je usledio njihov odgovor i Zvezda je uspela i taj nalet crno-belih da odbije.

Na ulasku u poslednja tri minuta meča, indisponirani Kevin Panter ne pogađa trojku kojom je mogao da približi crno-bele na samo poen zaostatka, a na drugoj strani Nedović sa linije penala donosi Zvezdi pet poena prednisti.

Usledio je novi promašaj Pantera, ovoga puta na polaganju, pa njegov faul na Bolomboju i Zvezdino slavlje je već moglo polako da počne. Doduše, nije se predavao Partizan, Aleksa Avramović je imao novi šuterski nalet, prišao je Partizan na 75:78, a onda je Smit sa linije penala na 16 sekundi do kraja pogodio samo jedno bacanje za prilazak na ''minus dva''.

Usledio je peti faul Anđušića, pa bacanja za Nedovića koji rešava pitanje pobednika.

Gedraitis i Mitrović su bili najefikasniji u Zvezdi sa po 12 poena, Jago je upisao 11.

Avramović sa 17 i Anđušić sa 13 poena predvodili su ekipu Partizana, kapiten Panter samo pet, Zek Ledej svega četiri poena. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke