Holandija na Englesku - Uticaj na terenu i tribinama

Autor: Mladen Heleta
sreda 10.07.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Holanđani umeju protiv Engleske…

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Povezane vesti

Kao i većina kontinentalnih zemalja, Holanđani su učili od Engleza. Katkad su te lekcije bile bolne, kao ona u drugom meču ikada, posle rata (prvi su Englezi dobili još 1935. iako nisu izveli najjači sastav) kada je "Gordi Albion" spakovao osam golova.

Samo, do totalnog fudbala, Rinusa Mihelsa i Krojfa, "Narandžasto" nije bilo baš u modi, pa su "Oranje" prvu pobedu čekali do 1977. Krojf je igrao na tom meču na "Vembliju", prijateljska utakmica, Jan Peters je dva puta savladao Reja Klemensa. Iako su Liverpul kasnije i Forest tih godina dominirali u Evropi, bolji deo tih timova činili su Škoti koji su predstavljali ostrvo na narednom Mundijalu. "Tartan Bojsi" su tukli Holanđane u Argentini, ali nisu otišli dalje.

No, to je druga priča, Engleska ima negativan skor protiv Holandije, 7:6 je za "Lale", najviše mečeva završeno je remijima.

Na putu do svog najvećeg uspeha, osvajanja evropske titule iz 1988. Holandija je  dobila u grupi Engleze, Marko Van Basten je spakovao het-trik iza leđa Šiltona. Timovi su igrali i na Mundijalu u Italiji, na Sardiniji. Bila je to odvratna utakmica, ostrvo se bojalo huligana koji su držani na brodovima (zbog toga se ta grupa i igrala u Kaljariju), sudio je naš Zoran Petrović, završilo je bez golova.

Tada je Engleska iako ništa nije pokazala u grupnoj fazi, stigla dalje, do polufinala (Holanđanima su se isprečili Nemci) koji su kasnije eliminisali i "Gordi Albion" na penale. Ipak je Holandija tih godina bila bolji tim, žreb je spojio timove u kvalifikacijama za američki Mundijal. Jasno da su ovi timovi bili favoriti za odlazak, verovali ili ne, Norveška je završila kao prva, a Holandija otišla, iako su se i oni mučili, pre Engleske. Ključ je bila pobeda "Lala" na De Kajpu, sadašnji selektor Kuman i Bergkamp su doneli pobedu posle koje je Holandija overila plasman u Poljskoj. Inače, Engleska je svoju šansu propustila u Londonu. Barns i Dejvid Plat su brzo doveli "Lavove" do prednosti, ali su Bergkamp i Van Fosen sa penala u finišu doneli bod gostima. Meč je obeležio majstorski gol Bergkampa.

Osvetila se Engleska kada je uništila na EP 1996. razjedinjenu i haotičnu Holandiju sa 4:1. Ali od tada su uglavnom timovi igrali prijateljske utakmice, i većina je završena remijima. Timovi su se sastali krajem prošle decenije u završnici Lige nacija. I tada su Kuman i Sautgejt bili na klupi (holandski selektor je otišao u Barsu, ali se i vratio na kormilo reprezentacije). Gledali smo baš uzbudljiv meč, 1:1 posle 90 minuta u Portugalu, odnosno Gimaraešu. U produžetku je Kajl Voker postigao autogol, a onda Kvinsi Promes potvrdio pobedu Holanđana. Prošlo je eto pet godina, selektori su isti, Pikford, Voker, Stouns, Rajs, Kejn su tu, ali nema Rašforda koji je dao gol za Engleze, zaboravljeni su Dele Ali, Sterling je izgubio mesto u reprezentaciji, nema Megvajera. Kod Holanđana Danfris je standardan, kao i Depaj, Van Dajk tu su i Bergvajn, Vajnaldum, De Liht, ali nisu standardani. Neki igrači su povređeni, strelac Promes se krije od zakona u Rusiji jer je osuđen zbog trgovine drogom...

Nema ta utakmica veze sa ovom, ulog je ipak mnogo veći u ovom polufinalu. Ni jedni ni drugi nisu pokazali mnogo, ali su uspeli da preokrenu rezultat, pokazali su više u finišu meča. Za Holandiju nije čudno, nema ova generacija kvalitet nekadašnjih, dosta je i Kuman osporavan, ali žreb se otvorio i nisu bez šansi da stignu do finala. Desetak igrača Holandije nastupa u PL, neki su igrali ranije, neki će tek igrati ne sumnjajte u to.

Koliki je uticaj Engleza na holandski fudbal?

Većina će vam reči očigledno, Britanci su izvezli fudbalsko nasilje na kontinent. Većina zloglasnih holandskih navijača je uzore našla na ostrvu, ali oni su vremenom postali ogorčeni rivali.

Nije to možda tema, ali način na koji su vođeni, organizovani je praktično prekopiran "modus operandi" engleskih "firmi".

Međutim, zanimljivo da su Englezi uspeli da se, makar u PL izbore sa huliganima, uspešnije od Holanđana.

A kada je igra u pitanju?

Da, holandski fudbal jeste bio pod uticajem engleskog shvatanja posle rata, ali generalno, od kada su krenuli svojim putem i oktrili "totalni fudbal", čini se da su oni, kroz trenere, ali i igrače mnogo više oplemenili igru na ostrvu.

Ne moramo da pominjemo šta su Bergkamp, Gulit, Van der Sar, Van Persi da ne nabrajamo značili na različite načine za transformaciju PL. Danas su zaboravljena imena sa početaka Premijer lige, potpu Gronendajka iz Sitija, Orfea Kajzeverda iz Oldama, Monkua iz Sejntsa, poznatijeg Brajana Roja koji je iz Serije A sleteo među "Šumare" ili Mičela Vonka, Hansa Segersa, Luka Najholta, Molenara...

U stvari prelomni trenutak je bio leto 1995. kada su stigli Bergkamp iz Intera i Gulit iz Milana. Prethodno je Arsenal kupio i Glena Heldera leto ranije, pa onda Overmars i kultni Džimi Flojd Haselbank. Bilo je velikih transfera i potpunih promašaja kao kada je Fergi izmislio Aleksandera Butnera koji nije verovao da ga zove Junajted, mislio je da ga zafrkavaju. Luda je priča oko Vinstona Bogardea koji je odsedeo četiri godine u Čelsiju, primajući do poslednjeg dana 200 000 evra mesečno i ne želeći da ode iz kluba, iako od dolaska Ranijerija nije igrao. Ovaj štoper je sinonim za promašenu investiciju, za četiri sezone je odigrao, verovali ili ne, tek devet mečeva.

Postoje i neki koji su odigrali malo mečeva ali imaju takođe status legende. Kada budemo imali vremena pisaćemo o Fabijanu de Freitasu koji je idol Boltona, pošto je u čuvenom baražu za PL 1995. na Vembliju sa dva gola okrenuo već izgubljenu utakmicu protiv Ridinga. Naime "Troteri" su gubili sa 2:0, Riding imao i penal, na kraju su posle produžetaka igrači tima iz Lankašira otišli u PL.

Pjer Van Hojdonk je svojim golovima vratio Forest u ligu, tamo sredinom devedesetih, dao ih je 34, u isto vreme svađajući se sa menadžerom Basetom. Bilo je mnogo toga, Holanđani nisu laki za saradnju, Fergi je Japu Stamu saopštio da mu nije potreban na benzinskoj pumpi, Njukasl je otpustio Klajverta jer nije bio dovoljno motivisan (njegov sin Džastin je sada u Bornmautu). Kajt je legenda u Liverpulu, Van Nistelroj u Junajtedu, Bolo Zenden u Liverpulu, ali i Borou. Roben je bio Murinjovo otkriće (mada je Žoze ukrao spisak meta od Fergija, preko skauta).

Teško je očekivati spektakularan fudbal, ali nikada ne znate, ovi timovi su sposobni da igraju bolje, znaju to i jedni i drugi...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke