Čopor vukova na stazi šampiona

Autor: Milovan Longinov
subota 04.05.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Vulverhempton u bliskoj prošlosti znao da iskoristi i najmanju neopreznost Sitija.

Povezane vesti

Mada ne spada u red klubova od kojih menadžera Mančester sitija Pepa Gvardiolu najviše boli glava, Vulverhempton je od povratka u Premijer ligu 2018. godine znao da stane na žulj klubu sa „Etihada“.

Dvocifren broj bodova koji je Gvardiolin sastav prosipao protiv Vulvsa prethodnih sezona nije učinio da se oni nađu ni u TOP 5 najžilavnijih protivnika „Građana“, ali je stvorio naročiti oprez kad god bi se dve ekipe našle na suprotnim stranama.

Ne računajući velikane engleskog fudbala, među kojima se Totenhem izdvaja kao najneugodniji Sitijev rival, Vulvsi su posle Kristal Palasa najviše uzimali bodova trostrukom šampionu Engleske.

Već u povratničkoj sezoni u Premijer ligi 2018/19 sastav portugalskog trenera Nuna Espirita Santa pokazao je da osvojeno prvo mesto u Čempionšipu nekoliko meseci ranije nije plod slučajnosti.

Bila je to jedna od dve najuspešnije sezone od povratka „Vukova“ u elitni rang engleskog fudbala, a već u trećem kolu su ugostili šampionski sastav Sitija, nakon svega jednog boda u prethodnim rundama.

Remi protiv Evertona i rutinski poraz u Lesteru nisu mnogo obećavali pred dolazak raspucanog Sitija na stadion „Molino“. Gvardiolin tim je briljirao tog avgusta 2018. godine pošto je pre gostovanja Vulverhemptonu pobedio Arsenal (2:0) i Hadersfild (6:1).

Delovalo je da se timu Nuna Espirita Santa crno piše protiv mašinerije u nebeskoplavim dresovima na čelu sa raspucanim Serhijom Aguerom.

Sudeći po šansama u prvom poluvremenu, vrlo lako je moglo da bude barem 2:0 za izuzetno raspoloženi sastav Sitija, ali mirne mreže na poluvremenu okuražile su „Vukove“ da izađu iz senke mnogo moćnijeg rivala.

Nagrada za hrabrost stigla je u 57. minutu kada je Žoao Mutinjo milimetarski precizno pronašao afričkog defanzivca Vilija Bolija na drugoj stativi, a ovaj u padu glavom poslao loptu u mrežu iza leđa nemoćnog Edersona.

Radost „Vukova“ trajala je svega desetak minuta pošto je Emerik Laport izjednačio rezultat svojim prvim premijerligaškim golom u karijeru, nadvisivši u skoku upravo Bolija.

Gosti su mogli do potpunog preokreta, ali je odličan Aguerov šut iz slobodnog udarca završio na stativi, što je omogućilo Vulvsima da osvoje veliki bod. Zahvaljujući velikom uspehu protiv Sitija, Vulverhempton je ušao u sjajnu seriju rezultata ostvarivši čak četiri pobede u narednih pet mečeva.

Sedmo mesto na kraju te sezone ostvareno je i u narednoj, a 2019/20 će se pamtiti po dve pobede koje je Santov tim ostvario nad aktuelnim šampionom. „Vukovi“ su uz Mančester junajted bili jedina ekipa koja je u oba navrata pobedila Siti u spomenutoj sezoni.

Prvi od dva trijumfa Vulvsa viđen je u osmom kolu kada je gostujući sastav slavio na „Etihadu“ 2:0, zahvaljujući minijaturi Adame Traorea u finišu utakmice.

Kao od stene odvaljen robusni krilni napadač stvarao je glavobolje Sitijevim fudbalerima koji su tog oktobarskog dana bili nemoćni da ga zaustave.

Da se oseća nervoza u redovima tima, kojeg je sa kapitenskom trakom predvodio David Silva, videlo se po velikom broju žutih kartona. Čak pet dobili su ih Gvardiolini izabranici, pa je u jednom momentu zaličilo da će stići negativan rekord Totenhema, koji je 2016. godine imao devet javnih opomena na jednoj utakmici.

Poslednja linija Sitijevog tima bila je prilično indisponirana, naročito Nikolas Otamendi čiji su kiksevi u ranoj fazi utakmice mogli skupo da koštaju domaćina.

Posle početnog pritiska domaćin se oslobodio ušavši u niz zrelih prilika za vođstvo, ali je manjak pažnje u kreaciji napada stvorio sjajnu kontru Vulvsa i mat u dva poteza. Raul Himenez je bacio na kolena očajnog Otamendija, a Traoreu nije bilo teško da plasira loptu u mrežu Edersona.

I drugi gol je proizišao iz razređene odbrane domaćin u čijem srcu se kao prinudno rešenje našao Fernandinjo. Traoreov trk bio je nedostižan za vremešnog Brazilca, a sjajan pas Himeneza ključan da napadač Vukova još jednom savlada Edersona.

Trijumf na „Etihadu“ promenio je tok sezone Vulvsa budući da je došao u začetku serije od 11 utakmica bez poraza, a koja će biti prekinuta tek polovinom decembra protiv Totenhema.

„Boksing dej“ te 2019. godine upriličen je 27. decembra spektaklom protiv Sitija na stadionu „Molino“. Gvardiolin tim je u Vulverhempton stigao nakon velikih trijumfa protiv Arsenala i Lestera, kojim je izlečio rane iz mančesterskog derbija.

Da ipak nema mesta naročitom raspoloženju „Građana“ pobrinuo se sjajan sastav domaćih pobedivši favorita sa 3:2.

Posao Santovom timu mnogo je olakšan već u 12. minutu kada je isključen Ederson, pa je Gvardiola morao da žrtvuje Aguera ne bi li ovaj ustupio mesto iskusnom čileanskom golmanu Klaudiju Bravu.

Mnogo posla je toga dana bilo za sudiju Martina Etkinsona pošto je nedugo posle isključenja Sitijevog golmana dosudio penal na suprotnoj strani.

Iskusni Rui Patrisio je pročitao nameru Rahima Sterlinga, baš kao i nakon ponovljenog udarca, ali je reprezentativac Engleske naleteo na odbijenu loptu i doneo vođstvo svom timu.

Isti igrač je kao šilo istrčao pored odbrane Vulvsa, matiravši Patrisija na izvanredan pas Kevina De Brujnea.

Sve je mirisalo na Sitijev trijumfalan završetak 2019. godine, a onda je usledilo najboljih 45 minuta u istoriji nekadašnjeg kluba Nenada Milijaša.

Traore je treći put u nepuna tri meseca savladao Edersona, a svega nekoliko minuta kasnije ukrao je loptu Mendiju uposlivši Himeneza koji je izjednačio rezultat na 2:2.

Potpuni preokret usledio je nakon spektakularne akcije Meta Doertija i Himeneza posle čije razmene pasova je bek Vulvsa izazvao erupciju oduševljenja na stadionu „Molino“.

Mada se ne može meriti sa epskim preokretom Vulvsa protiv Lestera iz sezone 2003/04 kada su od 0:3 stigli do 4:3, ovaj „kambek“ Santovih izabranika „Molino“ će dugo pamtiti.

Pogotovu što će se na novi trijumf protiv „Građana“ čekati do ove sezone kada su u septembru pobedili 2:1 nakon šest međusobnih susreta gde nisu osvojili niti jedan bod.

U tih šest izgubljenih utakmica stalo je i nekoliko katastrofa (naročito 1:5 na „Molinou“ pre dve godine), ali se samopouzdanje vratilo jesenas kada je Korejac Hvan Hičan doneo veliku radost prvotimcima u dresu boje zlata.

Dva kluba će ove subote od 18:30 na „Etihadu“ u 36. kolu engleskog šampionata ponovo biti u prilici da ukrste koplja, a trijumf je daleko važniji po Gvardiolin sastav koji juri istorijsku četvrtu uzastopnu titulu.

Na tri kola do kraja sezone Siti zaostaje svega bod za liderom Arsenalom uz utakmicu manje. U slučaju da Vulvsi ponovo iznenade Siti, tim Mikela Artete bi pobedom protiv Bornmuta u Londonu (subota, 13:30) umanjio značaj utakmice zaostatka za glavnim rivalom.

Arsenal posle Bornmuta očekuje gostovanje na „Old Trafordu“ 12. maja, dok će u poslednjem kolu dočekati sve bolji Everton.

Siti, sa druge strane, posle utakmice protiv Vulvsa očekuju polovinom maja dva duela u Londonu u razmaku od svega tri dana. Najpre gostovanje Fulamu 11. maja, a zatim odlazak na stadion Totenhema u zaostalom meču 34. kola.

U slučaju da sve tri prepeke savlada, a Arsenal ne kiksne do kraja, Siti bi imao priliku da se kruniše u novog/starog šampiona Engleske protiv Vest Hema 19. maja na svom stadionu.

Kada je reč o ostalim utakmicama uzbudljivog 36. kola Premijer lige, najuzbudljivije biće na „Enfildu“ gde će Liverpul u nedelju od 17:30 dočekati Totenhem, dok će dva i po sata ranije Čelsi dočekati Vest Hem u derbiju Londona.

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke